Prve glasovnice oddane, SDS utrjuje vodstvo

Osme državnozborske volitve v samostojni Sloveniji so pred vrati. Od včeraj do jutri lahko volilci na sedežih okrajnih volilnih komisij predčasno glasujejo, politiki pa v zadnjih dneh hitijo z nagovarjanjem morebitnih volilcev. Javnomnenjske raziskave kažejo na zmago SDS Janeza Janše, a je veliko volilcev še neopredeljenih.

 Foto: 2018:05:29 14:56:14
Foto: 2018:05:29 14:56:14

LJUBLJANA > Bistvenih razlik med javno predstavljenimi anketami ni, saj vse postavljajo na prvo mesto Slovensko demokratsko stranko. V zadnjem mesecu počasi povečuje prednost pred najbližjim zasledovalcem, Listo Marjana Šarca, ki pa se je nekako utrdila na drugem mestu. V zadnjih tednih so glasove izgubljali Socialni demokrati, podpora ostalim strankam pa je relativno stabilna, od ankete do ankete se razlikujejo v odstotku do dveh.

Veliko se jih bo odločilo v zadnjem trenutku

A v volilni tekmi ni še prav nič odločeno, ker je veliko volilcev (od petine do četrtine volilnega telesa) še neopredeljenih, v zadnjih dneh pa bo očitno prišlo do tako imenovanega “taktičnega” glasovanja. Podporniki nekaterih strank, ki jim kaže, da ne bodo dosegle štiriodstotnega praga, bodo najbrž glasovali za sorodne stranke, da njihovi glasovi ne bi “šli v nič”. Tako sta voditelja Združene desnice, ki zaradi nerodnosti ni imela list v vseh volilnih enotah, že pozvala svoje privržence, naj oddajo glasove za SDS ali kakšno drugo desno stranko.

Sodeč po raziskavah javnega mnenja, velik del volilnega telesa še ne ve, kako v nedeljo glasovati.

Prav tako bo tudi na sredini oziroma na levi sredini prišlo do prelivanja glasov, saj naj bi se glasovi manjših strank prelili k večjim, predvsem k tisti, za katero volilci menijo, da bi lahko osvojila prvo mesto in s tem prva dobila pravico do izbora mandatarja.

Srdit boj za štiriodstotni volilni prag

Prav tako lahko povolilno kombinatoriko zavrti še kakšna uvrstitev v parlament. Malce pod štiriodstotnim pragom je Stranka Alenke Bratušek, na preboj še upajo tudi v Zidanškovi SLS, Jelinčičevi SNS, Dobovškovi Dobri državi in Pirati, ostale liste pa so še šibkejše. Nekatere med njimi, z Združeno levico in Slogo na čelu, so včeraj na predsednika republike Boruta Pahorja naslovile poziv za preklic odloka o razpisu predčasnih volitev, ki naj bi bile po njihovem mnenju neustavne, saj da ne omogočajo poštenih, svobodnih in enakopravnih volitev za vse udeležence. Pobudo so naslovile tudi na ustavno sodišče, a imajo minimalne možnosti, da bi bile uspešne.

Vsi kandidati imajo zgolj še tri dni časa, da prepričajo volilce, saj bo v soboto in nedeljo volilni molk, ko bo vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano.

Predčasno glasovanje je sicer mogoče na 63 voliščih, večinoma na sedežih okrajnih volilnih komisij, ki bodo odprta danes in jutri med 7. in 19. uro. Izidi predčasnega glasovanja tokrat prvič ne bodo znani že takoj po zaprtju volišč v nedeljo ob 19. uri. Državna volilna komisija je namreč sklenila, da lahko volilni odbori šele v nedeljo po zaprtju volišč začnejo šteti glasovnice. Ne glede na to bodo prvi neuradni izidi znani v nedeljo zvečer, ko bo tudi znana večina imen poslancev novega sklica državnega zbora. Ti bodo že na začetku imeli naporno delo, saj bo, vsaj tako kažejo predvolilne raziskave javnega mnenja in volilne napovedi, koalicijo težko sestaviti, ker nekatere stranke izključujejo sodelovanje s SDS.


Najbolj brano