Ugotovitve preostalih niso prepričale

Če je že desetletja doslej veljalo prepričanje medicinskih strokovnjakov, da uživanje jajc dviguje raven škodljivega holesterola v krvi, najnovejša raziskava to povsem zavrača. Doslej so zdravniki ljudem odsvetovali prepogosto uživanje jajc, saj so bili prepričani, da niso tako zdrava, kot je pokazala najnovejša študija.

Jajca in raziskovanje njihovega vpliva na zdravje že leta delijo 
znanstvenike na zagovornike in nasprotnike.  Foto: Ivan Merljak
Jajca in raziskovanje njihovega vpliva na zdravje že leta delijo znanstvenike na zagovornike in nasprotnike.  Foto: Ivan Merljak

Kitajsko-britanska študija, ki so jo nedavno objavili v strokovni reviji Heart, trdi, da bi lahko uživanje enega jajca na dan zmanjšalo tveganje za nastanek srčno-žilne bolezni in za kap.

Takoj so se odzvali nekateri strokovnjaki, češ da se na študijo ne gre preveč zanašati. Odgovorili so jim avtorji študije, ki so navedli, da so imeli odrasli Kitajci, ki so vsak dan pojedli jajce, manjše tveganje za srčno-žilne bolezni, poroča francoska tiskovna agencija afp.

500.000 Kitajcev je sodelovalo v študiji o jajcih

30 let je bil star najmlajši

79 let je imel najstarejši sodelujoči

9 let so proučevali vpliv jajc na zdravje

Devet let proučevanj

Jajca so bogata s holesterolom, to pa so dolgo povezovali z večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni. Vsebujejo pa tudi ključne beljakovine in vitamine.

Omenjena raziskava je trajala skoraj devet let. V njej je sodelovalo pol milijona Kitajcev - zdravih odraslih, starih od 30 do 79 let. Ugotovili so, da je uživanje jajc vsak dan povezano z manjšim tveganjem za srčno-žilne bolezni pri posameznikih v primerjavi s tistimi, ki jajc niso jedli.

Kitajsko-britanska znanstvena ekipa poudarja, da je bilo tveganje za hemoragično možgansko kap med uživalci jajc manjše za 26 odstotkov. Dnevno uživanje jajc je bilo povezano tudi z 18 odstotki manjšim tveganjem za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni in 28 odstotki manjšim tveganjem za smrt zaradi hemoragične možganske kapi.

Trinajst odstotkov sodelujočih v raziskavi je povedalo, da jajca jedo vsak dan, medtem ko jih devet odstotkov jajc ni jedlo nikoli ali le zelo redko. Znanstveniki so ob koncu raziskave zabeležili skoraj 84.000 primerov srčno-žilnih bolezni in 10.000 smrti zaradi srčno-žilnih bolezni, te podatke pa so nato preverili z vidika uživanja jajc - glede na to, koliko jajc so sodelujoči zaužili.

Kot ugotavlja študija, obstaja povezava med zmernim uživanjem jajc (eno jajce na dan) in nižjo stopnjo pojava srčno-žilnega dogodka.

Še vedno dvomi

A strokovnjaki, ki niso sodelovali v študiji, so ocenili, da ugotovitve te študije ne dokazujejo, da uživanje jajc aktivno zmanjšuje tveganje za srčno-žilne bolezni. “Pomembna omejitev te študije je, da so bili ljudje, ki so redno jedli jajca, veliko premožnejši od tistih, ki so se jim izogibali,” je komentiral strokovnjak za prehrano z londonskega univerzitetnega kolidža Tom Sanders. “Ravni kapi na Japonskem, v Avstraliji, Severni Ameriki in Evropi že desetletja dejansko upadajo, razlog za to pa ostaja nejasen, a bi lahko bil povezan s povečevanjem obilja,” je dodal.

Strokovnjak za kardiologijo Gavin Sandercock z univerze v Essexu pa je ocenil, da bi bilo na podlagi takšne študije nespametno trditi, da so jajca dobra ali slaba, saj je način prehranjevanja veliko bolj zapleten kot zgolj izpostavljanje enega vira hrane, ko so jajca.

Revija Heart je ob tem objavila tudi študijo, iz katere izhaja, da imajo ljudje, ki na delo hodijo peš oziroma se vozijo s kolesom, za enajst odstotkov manjše tveganje za srčno-žilne bolezni in kap, kot tisti, ki se vozijo z avtomobilom. Tveganje za smrt zaradi srčno-žilnih bolezni pa je bilo med prvo skupino ljudi skoraj za tretjino manjše, navaja druga študija, ki so jo sedem let izvajali med več kot 350.000 Britanci.

Srčno-žilne bolezni so vodilni vzrok smrti in invalidnosti v svetu. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacija vsako leto zaradi srčno-žilnih bolezni umre približno 17,7 milijona ljudi, kar je skoraj tretjina vseh smrti na svetu. Osemdeset odstotkov smrti zaradi srčno-žilnih bolezni povzročijo srčni infarkt in možganska kap.

Tveganje povečujejo kajenje, nezadostna telesna dejavnost ter nezdrava prehrana z visoko vsebnostjo soli ter izogibanje uživanju svežega sadja in zelenjave.


Najbolj brano