Netopirji širijo smrtonosen virus nipah

Oblegajo nas novice o kroženju najrazličnejših nevarnih tropskih boleznih, ki se širijo tudi drugam po svetu. Ena takšnih prihaja iz Indije, kjer se širi virusa nipah. Prenašajo in širijo ga netopirji, ki se prehranjujejo s sadjem. Doslej je umrlo že 260 okuženih v Maleziji, Bangladešu in Indiji. Po poročanju Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) je nipah eden izmed virusov, ki lahko sprožijo epidemijo.

Netopirji v Udaipurju  Foto: Janez Pišot
Netopirji v Udaipurju  Foto: Janez Pišot

V zvezni državi Kerala na jugu Indije je zaradi virusa nipah, ki ga širijo ti netopirji, umrlo že vsaj deset ljudi, več kot 90 pa jih je v karanteni, poročajo lokalne oblasti. Te so že ukazale tudi nujne preventivne ukrepe, da bi izbruh bolezni spravili pod nadzor. V okviru preventivnih ukrepov so izsledili več kot 90 ljudi, ki so bili v stiku z umrlimi, in zanje odredili karanteno. Oblasti so že potrdile deset smrti, na testiranje so poslali 18 vzorcev. Od teh je bilo dvanajst pozitivnih. Deset med tistimi, ki so bili pozitivni, je umrlo, preostala dva zdravijo, so potrdile zdravstvene oblasti v okrožju Kozhikode v Kerali, ki je žarišče virusa.

Za virus nipah ni cepiva, zdravniki pa lahko le lajšajo simptome. Od izbruha bolezni leta 1998 je za posledicami okužbe z virusom umrlo že več kot 260 ljudi v Maleziji, Bangladešu in Indiji.

SZO je nipah uvrstila na seznam osmih prednostnih bolezni, ki lahko sprožijo epidemijo. Na seznamu sta tudi ebola in zika.

Simptomi okužbe z virusom nipah so podobni tistim za gripo, bolezen pa lahko vodi v vnetje možganov in komo. Virus je smrten v 70 odstotkih primerov.

Leteče lisice ali leteči psi (znanstveno ime Pteropodidae) so družina netopirjev, ki je znana kot edina družina podreda velikih oziroma orjaških netopirjev (Megachiroptera). V to družino spada največja vrsta netopirjev na svetu, kalong ali leteči pes, katerih premer kril znaša skoraj dva metra, in še nekaj drugih velikih vrst. Najmanjši predstavniki dosegajo le nekaj centimetrske velikosti. V nasprotju z malimi netopirji so rastlinojedi in, razen izjem, ne uporabljajo eholokacije. Imajo glavo, podobno pasji, po čemer so dobili ime.

Predstavniki so razširjeni po tropskih in subtropskih predelih Afrike, Evrazije in severne Avstralije ter na otokih Indijskega in Tihega oceana. Mnogo je otoških endemitov. Pri nas in v Evropi te vrste ni.

Kot dokazujejo raziskave, lahko v živalih kroži veliko število še neodkritih virusov. S prepoznavanjem teh virusnih bolezni bi lahko po ugotovitvah znanstvenikov preprečili prihodnje pandemije.

Kar približno 70 odstotkov virusov, ki prizadenejo ljudi, kot sta na primer HIV in ebola, izvira iz divjine oziroma živalskega sveta. Znanstveniki v ZDA in Bangladešu so proučevali tudi to posebno vrsto netopirja, ki se imenuje leteča lisica. Živali v sebi nosijo virus nipah, ki je smrtno nevaren za človeka. Našli so skoraj 60 različnih tipov virusov, večine izmed njih doslej še niso nikoli srečali. Večinoma lahko povzročajo bolezni z znaki encefalitisa. Bolezen lahko napreduje do kome in posledično smrti.

Kdor je bil v Indiji, je lahko videl te živali čez dan viseti z glavo navzdol na drevesih, proti večeru, ob mraku pa se v velikih jatah odpravijo na hranjenje v gozdove in nasade sadnih dreves. Tudi sam sem jih videl veliko v Indiji v Udaipurju, kjer so velike vodne površine in palače maharadž.

Pri nas teh netopirjev ni, zato ni vzroka za skrb. Zelo pozorni pa naj bodo vsi, ki potujejo po svetu. Upoštevajo naj tudi, da se lahko tudi okužijo.


Najbolj brano