Upokojeni menedžer gre v politiko

“V svoji prejšnji vlogi sem bil večkrat precej kritičen do različnih vlad in politike, zato se mi je zdelo nepošteno, da bi zdaj, ko imam možnost in čas, zavrnil ponujeno priložnost in ne bi tudi sam poskušal kaj konkretnega storiti za našo družbo in državo,” pravi Vojmir Urlep, nekdanji predsednik uprave Leka. Po upokojitvi, lani jeseni, si je uredil dom na Kolombanu in zdaj kandidira na Listi Marjana Šarca (LMŠ) za poslanca v volilnem okraju Koper - podeželje.

Kamniški župan Marjan Šarec je bil fenomen lanskih predsedniških volitev, ko se je izkazal za zelo resnega izzivalca Boruta Pahorja, tako da drugo mesto na lestvici javnomnenjskih raziskav, ki jo pred volitvami v DZ dosega njegova lista, niti ni presenečenje. Eden izmed njihovih vidnejših kandidatov je gospodarstvenik Vojmir Urlep, ki je sicer od lanskega oktobra uradno upokojenec, a je še vedno predsednik nadzornega odbora GZS Slovenije, član upravnega odbora ljubljanske univerze in predavatelj na Fakulteti za farmacijo. S košarkarskim trenerjem Andrejem Urlepom sta v sorodu, a ne bližnjem.

Za menedžerje, ki se podajo v politiko, je značilno, da se težko znajdejo, saj tam nimajo izključne možnosti odločanja. Kako se nameravate s tem spoprijeti?

“Gre za to, da ima stranka na eni strani mlade, nadebudne in aktivne člane, na drugi pa tudi seniorje z izkušnjami, ki jih ta država in politika še kako potrebujeta.”

“Ko sem se upokojil, nisem razmišljal, da bi šel v politiko. Potem pa je prišel klic in z Marjanom Šarcem sva se dobila na kavi ter ugotovila, da imava podobne poglede na razvoj Slovenije. Stranki sem pomagal pri pripravi gospodarskega programa in naše sodelovanje se je nadaljevalo. Dobro se zavedam, da so med gospodarstvom in politiko razlike - v gospodarstvu so potrebne hitre odločitve, saj se sicer lahko zamudi tržno priložnost, medtem ko je treba v politiki pogosto sprejemati kompromise, kar je lahko zamudno. Boriti pa se nameravam proti kompromisom, ki temeljijo na uveljavljanju parcialnih interesov političnih skupin ali posameznikov, kajti tega je žal v današnji politiki mnogo preveč.”

Pritegnila ga je odprtost stranke

Geslo stranke je, da je čas za novo generacijo, vi pa ste že upokojili.

“Z novo generacijo so mišljeni vsi tisti, ki želijo delati dobro in ki imajo potrebna znanja za uspešni razvoj te družbe ter, seveda, osebnostne vrednote, ki so temelj takega delovanja. Starost tukaj ni kriterij, ki bi kogar koli izključeval. Nasprotno, gre za to, da ima stranka na eni strani mlade, nadobudne in aktivne člane, na drugi pa tudi seniorje z izkušnjami, ki jih ta država in politika še kako potrebujeta.”

Niste se pa odločili včlaniti v stranko LMŠ. Kako to?

“To me je dodatno pritegnilo, saj kaže na odprtost stranke do vseh, ki so pripravljeni sodelovati z njo.”

V preteklosti ste izjavili, da je največji pečat v slovenski politiki pustil Janez Drnovšek. Zakaj?

“Drnovšek je bil izjemno karizmatična osebnost in je najprej kot premier, potem pa kot predsednik države oral ledino na mnogih področjih in uspel Slovenijo popeljati v številne mednarodne povezave, v katerih danes delujemo in so za naš nadaljnji razvoj še kako pomembne. Uspešno je usklajeval vsa trenja v koaliciji in parlamentu, kar je sposobnost, ki odlikuje vsakega velikega politika in državnika.”

Kot sveži priseljenec kandidirate v volilnem okraju Koper podeželje.

“To je bila odločitev vodstva stranke. V slovensko Istro pa sem se vrnil, saj sem začel svojo življenjsko pot v Izoli. Po upokojitvi sem se preselil na Kolomban, kjer je prelep pogled na Tržaški zaliv in še lepši na slovenski del obale. Tu je življenjski stil drugačen kot na celini, saj je zaradi ugodne klime mogoče veliko časa preživeti zunaj, na svežem zraku.”

Da bo rast tudi v prihodnje

Kako gledate na projekt drugega tira in na vstop madžarskega partnerja?

“Drugi tir bi morali zgraditi že zdavnaj. Ni nujno, da bi imeli poseben zakon ali podjetje za uresničitev tega projekta, pač pa bi ga morali speljati čim hitreje, brez odlašanja. Pomembno je tudi, da se ugotovi, kakšna je prava cena, in da se projekt vodi transparentno in odgovorno. Gre za strateško naložbo, ki jo, seveda v sodelovanju z EU, zmoremo tudi sami. Regionalno gledano sta na tem prostoru dve razvojni usmeritvi, ki temeljita na naravnih danostih: logistika, ki se razvija okrog pristanišča, in turizem.”

Kaj bi izpostavili iz svojega gospodarskega programa?

“Poudarek je na strukturnih reformah. Kot gospodarstvenik vem, kaj so ključni problemi in kako jih rešiti, da bo rast tudi v prihodnje in da bo vzdržna. Obremenitev dela z davki in prispevki je previsoka, najbolj se to pozna pri tistih, ki so ključni pri razvoju in ustvarjanju dodane vrednosti - razvojniki, tehnologi, pa tudi vodje. Druga velika težava so številne administrativne ovire, potrebna bi bila prevetritev obstoječe zakonodaje. Popraviti bi bilo treba tudi stečajno zakonodajo, ki premalo ščiti upnike in omogoča postopke, ki trajajo absolutno predolgo. Skratka, poskrbeti je treba za čim bolj stimulativno okolje za delovanje podjetij.”

Če bo LMŠ sodeloval v vladi, ciljate na funkcijo gospodarskega ministra?

“V stranki se vnaprej ne pogovarjamo o delitvi resorjev.”

Kakšen je vaš odnos do politične fronte “antijanša” na levici, ki kroji tudi letošnjo predvolilno kampanjo?

“V naši stranki se ne obremenjujemo s tem, ali smo levi ali desni. Programsko smo naravnani v smer, za katero verjamemo, da je dobra za Slovenijo. Dejstvo pa je, da imata SDS in njen vodja skrajno radikalna stališča, ki marsikoga odbijajo. Naš predsednik je že povedal, da če bomo imeli možnost sestaviti vlado, v njej ne bo SDS, ne izključujemo pa nobene druge povezave.”

Če vam na volitvah ne uspe, kakšne načrte imate?

“Verjemite, ne bo mi dolgčas, saj imam kljub upokojitvi še kar nekaj delovnih obveznosti. Sicer bom pa užival v tem prelepem okolju, v katero sem se preselil.”


Najbolj brano