UP ni treba zaposliti dveh profesorjev

Univerzi na Primorskem ni treba zaposliti Lenarta Škofa in Bojana Butinarja, profesorjev, ki sta z univerze odšla na novi javni raziskovalni zavod ZRS Koper. Tako je v ponovljenem postopku odločilo delovno sodišče v Kopru. Sodba še ni pravnomočna.

Lenart Škof Foto: Srdjan Živulović/BOBO
Lenart Škof Foto: Srdjan Živulović/BOBO

KOPER > Univerza na Primorskem je prejšnji teden prejela sodbi delovnega sodišča v Kopru. Sodišče je za tožnika Lenarta Škofa in Bojana Butinarja v ponovljenem postopku odločilo, da ju ni dolžna zaposliti.

Sodba še ni pravnomočna.

Iz univerze na novi zavod

Tako Škof kot Butinar sta iz skupine 12 profesorjev, ki so z Univerze na Primorskem (UP) odšli na novi javni raziskovalni zavod ZRS Koper, vendar njuni pravdi nista bili začasno prekinjeni do odločitve v vzorčnem postopku tožnikov Rada Pišota in Boštjana Šimuniča.

Višje delovno in socialno sodišče je marca pritrdilo prvostopenjski sodbi v tožbi 12 odpuščenih profesorjev zoper UP. Sklenilo je, da jim mora rektor Dragan Marušič v osmih dneh nuditi zaposlitev in jim omogočiti pedagoško delo v skladu s pogodbo, ki so jo imeli pred vročitvijo odpovedi. Po pojasnilu UP pa je sodišče odločilo, da se Pišotu zavrne zahtevek po izplačilu denarne odškodnine v višini 73.000 evrov, Šimuniču pa univerza ni dolžna izročiti pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas z vtoževano vsebino, ampak ga je s sodbo za 60 odstotkov delovnega časa reintegriralo na univerzi.

UP: dve pogodbi o zaposlitvi nista možni

Ob začetku študijskega leta 2016/2017 je 12 sodelavcev ZRS, sicer predavateljev na primorski univerzi, dobilo odpovedi pogodb o zaposlitvi. Odpuščeni profesorji so ob tem opozorili na po njihovem mnenju nezakonito ravnanje vodstva univerze. Na UP pa so tedaj pojasnili, da odhajajoči delavci ZRS ne morejo istočasno imeti sklenjenih pogodb v na novo ustanovljenem raziskovalnem zavodu in na univerzi.


Najbolj brano