Sezona, kakršne še ni bilo

Razplet prve slovenske nogometne lige bo bržkone še lep čas buril duhove. Nova Olimpija je osvojila svoj drugi naslov državnega prvaka, skupno šestega za klub iz Ljubljane.

Nogometaši Olimpije z lovoriko za naslov prvaka prve SNL. Foto: STA
Nogometaši Olimpije z lovoriko za naslov prvaka prve SNL. Foto: STA

NOVA GORICA > V Domžalah, kjer so Olimpijini privrženci v dobrem in slabem ustvarili hud pritisk na akterje, se je dogajalo vse in še več. Tako kot se je tudi v celotni klubski sezoni slovenskih klubov. Bila je razburljiva in vznemirljiva. Začela se je s prebojem Maribora v ligo prvakov in se po zasukov polnem drugem delu prvenstva končala s slavjem Ljubljančanov. V obeh najboljših slovenskih klubih so se soočali s turbulencami in notranjimi boji, ki so jih bolj ali manj uspešno prikrivali.

Veliko vprašanj, manj odgovorov

Trpela sta tudi oba trenerja, Igor Bišćan, edini, ki je v obdobju Milana Mandarića zdržal na klopi Olimpije vso prvenstveno sezono, in Darko Milanič, ki si je šele letos pridobil odkrite simpatije Ljudskega vrta. Kljub uspešni sezoni je vprašanje, koga od njiju bomo v prihodnje še videli na klopeh Maribora in Olimpije. Oba, enega ali celo nobenega? Kako se bo odločil Olimpijin mecen Milan Mandarić, v kakšni vlogi bo deloval kaznovani športni direktor Maribora Zlatko Zahović? Se bo z 18 goli - vse je dosegel v spomladanskem delu - najboljši strelec prve SNL Luka Zahović spet podal v tujino? Vprašanj je več kot odgovorov.

6

državnih naslovov je osvojila ljubljanska Olimpija.

Jasno je, da bo Olimpija, ki bo v sredo v pokalnem finalu proti Aluminiju lovila dvojno krono, v prihodnji sezoni zastopala Slovenijo na bistveno bolj zapleteni poti v ligo prvakov. Domžale, ki so lani namučile finalista evropske lige Marseille in prišle na prag skupinskega dela tekmovanja, bodo tudi to poletje poskusile v Evropi pustiti močan pečat. To je skoraj že samoumevno za Mariborčane, ki imajo z naskokom najboljši koeficient med slovenskimi klubi na mednarodni ravni.

Kdo bo tretja slovenska ekipa v kvalifikacijah evropske lige, bo znano po pokalnem razpletu. Če Aluminiju v Stožicah Olimpiji ne bo uspelo speljati lovorike, bo to velenjski Rudar, ki je kljub domačemu porazu s Triglavom zaradi boljšega medsebojnega izkupička v dvobojih s Celjani osvojil četrto mesto v prvenstvu. Gorica bo po dveh letih spet imela prosto evropsko poletje, sezono so z brezskrbnim obstankom končali tudi Krčani.

Sezonski podaljški

Pokalni podaljšek čaka Aluminij, prvenstveni pa žilavi kranjski Triglav, ki je z zmago v Velenju za rep ujel deveto mesto. Po nekaj letih bodo tudi kvalifikacije za prvo ligo imele svojo težo, pri čemer Gorenjci niso nujni favoriti proti ambiciozni ptujski Dravi. Na prvoligaško karto se z Muro gotovo vrača Prekmurje. Ankaran je izpadel: v drugo ali celo nižjo ligo, bo odločila licenčna komisija.

Zadnji krog se je tako v boju za vrh kot obstanek odločil v sklepnih minutah. V vsakem pogledu je bilo najbolj vroče v Domžalah. Ljubljančani so si, kot že večkrat med sezono, zapletli življenje, zaostajali, a se vrnili med žive in ohranili spomladansko neporaženost. Mariborski privrženci bodo nemara dodali, da tudi s sodniško pomočjo. Posredovanje Tilna Klemenčiča nad Bišćanovim džokerjem Stefanom Savićem je bilo morda sporno, gotovo pa nespametno. Asmir Sagrković je signaliziral Damirju Skomini, da je šlo za prekršek, pri čemer sodniki za golom odgovornosti ne sprejemajo prav velikokrat.

Izenačujoči gol je dosegel rojeni Mariborčan in eden redkih Slovencev v udarni enajsterici Olimpije Rok Kronaveter. Drugi je bil včeraj kapetan in še eden v vrsti uspešnih šempetrskih nogometašev Aris Zarifović, ki je po prestopu iz Gorice v Olimpijo osvojil že drugi naslov državnega prvaka.

Lestvica

Prva SNL 36. (zadnji) krog - Domžale : Olimpija 1:1 (0:0), Maribor : Gorica 2:0 (2:0), Ankaran : Aluminij 2:1 (2:0), Rudar : Triglav 0:1 (0:0), Krško : Celje 0:1 (0:1).

Olimpija 36 23 11 2 61:17 80
Maribor 36 24 8 4 76:28 80
Domžale 36 22 7 7 79:31 73
Celje 36 14 8 14 56:51 50
Rudar 36 15 5 16 50:49 50
Gorica 36 14 5 17 40:48 47
Krško 36 9 7 20 36:61 34
Aluminij 36 8 9 19 40:63 33
Triglav 36 7 7 22 29:68 28
Ankaran 36 5 11 20 33:84 26

Prvoligaško tekmovanje zapušča Ankaran, Triglav bo z Dravo igral dodatne kvalifikacije za obstanek (uvrstitev) v prvo SNL.


Komentar novinarja

Rok Maver

Blizu in hkrati daleč

Slovensko nogometno prvenstvo je po vseh kazalcih daleč od tistih iz tako imenovane velike evropske peterice. Tamkajšnje nogometno razkošje večina domačih športnih zanesenjakov spremlja le prek TV zaslonov, saj na slovenske stadione skoraj nikoli ne zavije. Nekaj primerjave prinese le derbi Olimpije in Maribora, pa bi je vseeno lahko bilo več, saj slovenski nogomet ponuja na trenutke zelo spodobno podobo. Docela nemogoča je primerjava z velikimi in bogatimi nacijami, a se vendarle kaj pozitivnega ...

Preberi več

Najbolj brano