Prvi v civilni zaščiti EU za reševanje iz jam

23 članov Jamarske reševalne službe Slovenije od četrtka do jutri sodeluje na mednarodni vaji v Avstriji. To je tudi zaključna aktivnost v postopku certificiranja, po katerem bo slovenska enota civilne zaščite za iskanje in reševanje iz jam postala prva, ki bo v okviru civilne zaščite EU usposobljena za takšno reševanje.

Prva skupina reševalcev je v Avstrijo odletela s helikopterjem 
Slovenske vojske, s čimer so preverili hitro odzivnost.  Foto: Maks Merela
Prva skupina reševalcev je v Avstrijo odletela s helikopterjem Slovenske vojske, s čimer so preverili hitro odzivnost.  Foto: Maks Merela

EISENERZ > Na mednarodno reševalno vajo, ki še jutri poteka v Eisenerzu v Avstriji, se je odpravilo 34 članov slovenske ekipe. Štirje so člani Uprave RS za zaščito in reševanje, sedem je pripadnikov civilne zaščite, ki skrbijo za vodenje, koordinacijo, logistiko in zveze, ter 23 članov Jamarske reševalne službe, katerih glavna naloga je reševanje poškodovanca iz jame Frauenmaureuhöhle.

Del mednarodne civilne zaščite

Jamarski reševalci so vključeni v ekipo CaveSAR (Cave Search and Rescue), ki je usposobljena za reševanje v tujini, vaja pa bo tudi zaključna aktivnost v postopku njenega certificiranja, da bo postala prva enota za reševanje iz jam v mehanizmu civilne zaščite Evropske unije, je pojasnil Maks Merela, namestnik vodje slovenske reševalne enote.

Prva skupina slovenskih reševalcev je v Avstrijo že v četrtek odletela s helikopterjem Slovenske vojske, s čimer so preverili tudi možnost hitre napotitve prve reševalne ekipe na težko dostopne kraje. Ostali reševalci so se do Eisenerza, kjer je štab reševanja, odpeljali v konvoju. “Vaja bo aktivno potekala 36 ur, ekipe morajo biti pripravljene za stalno delovanje in morajo biti tudi pri oskrbi popolnoma avtonomne. Jama je visokogorska, na vhodu je večji del leta led, temperature v njej so nizke, približno dve stopinji Celzija. Zaradi dolgotrajnega dostopa bodo morale ekipe reševalcev tudi prespati v jami v posebnih bivakih,” je opisal Merela.

Sodeluje pet držav

Prva ekipa sedmih reševalcev in zdravnice se je v jamo odpravila včeraj zgodaj zjutraj, njena naloga pa je bila poiskati in oskrbeti poškodovanca. Napeljati je morala tudi žico za komunikacijo ter v delu jame pripraviti vrvi za transport nosil.

Druga ekipa, ki je prav tako šla v jamo že včeraj, je opremila tehnično zahtevne dele jame, njena naloga pa je bila prinesti poškodovanca iz jame.

Na mednarodni vaji poleg Slovencev sodelujejo še enote iz Grčije, Litve, Francije in Romunije. Namen vaje je preveriti usklajenost odzivanja, delovanje in sodelovanja različnih reševalnih enot in služb iz različnih držav pri posredovanjih, ki terjajo mednarodno sodelovanje. Scenarij vaje predvideva, da je kraje prizadel močan potres, pred tem pa še močan dež, ki je povzročil poplave in zemeljske plazove, poškodoval se je tudi jamar, reševalci pa ga zaradi potresa niso mogli izvleči ...

Vajo ModEX Eisnerz 2018 izvajajo pod vodstvom prostovoljske humanitarne organizacije Johanniter iz Nemčije, financira pa jo Evropska komisija.


Najbolj brano