Za zaposlene v AS za zdaj brez sprememb

“Pred nami je kar lepa in svetla prihodnost, tudi za dobrobit naših sedanjih in bodočih strank, ki jih bomo lahko še bolje servisirali, kot smo jih do sedaj,” je novico, da je KD Group ta teden podpisal pogodbo o prodaji koprske zavarovalnice Adriatic Slovenica družbi Generali CEE Holding včeraj komentiral predsednik uprave zavarovalnice Gabrijel Škof.

Gabrijel Škof, predsednik uprave AS Foto: Veronika Rupnik Ženko
Gabrijel Škof, predsednik uprave AS Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA, KOPER > Zavarovalnica Adriatic Slovenica (AS) bo z novim lastnikom postala del velike, ugledne in močne mednarodne zavarovalniške skupine Generali, kar jo postavlja v povsem drugačen položaj, poudarja prvi mož zavarovalnice Gabrijel Škof, ki je prepričan, da jim bo to omogočilo bistveno hitrejši in boljši razvoj. “Čeprav smo že do sedaj sloveli kot zelo inventivna in prodorna zavarovalnica, si bomo po novem zagotovo lahko postavljali še zahtevnejše cilje, ki nas bodo bolje pozicionirali na slovenskem finančnem in zavarovalnem trgu.”

Bodo podcenter za balkansko regijo?

V razmeroma visoki ceni, ki jo je ponudil bodoči lastnik, 245 milijonov evrov, Škof vidi “zelo prijetno pohvalo za naše, očitno tudi z njihove strani odlično ocenjeno delo, zlasti v zadnjih letih”. “Saj ne mislimo, da nismo toliko vredni, po mojem smo še celo več, ampak to je priznanje celotnemu kolektivu, ki je z resnično dobrim, tudi vizionarskim delom naredil pomembne premike na trgu.”

Gabrijel Škof,

predsednik uprave AS

“Že dlje časa smo si želeli dobiti lastnika, ki bi bil strateški lastnik in bi nam omogočil, da polno izkoristimo potenciale, ki jih imamo tako v Sloveniji kot v širši regiji.”

Škof je povedal, da z novim lastnikom niso imeli še nobenih resnih kontaktov in niti ne vedo natančno, kakšne načrte ima. Pričakuje pa, da bodo pogovori stekli takoj, ko bodo izpolnjeni pogoji za prenos delnic na novega lastnika. Osebno pa ocenjuje, da bi, glede na prisotnost Generali CEE Holidnga v širši regiji, AS in bodoča sestrska družba Generali Slovenija lahko postali nekakšen podcenter za balkansko regijo. AS je bila sicer že doslej prisotna tudi na hrvaškem trgu, iz Srbije pa se je v času krize umaknila.

Novi lastnik se strinja z novo strategijo AS

AS je glede na 14-odstotni tržni delež zdaj tretja največja zavarovalnica pri nas (za Triglavom in Savo), z morebitno združitvijo z Generalijem, za katero Škof verjame, da se bo zgodila, pa bi svoj delež povečal na 19 odstotkov in tako postal druga največja zavarovalna družba v Sloveniji. “Takšne poteze pa morajo biti zelo skrbno pripravljene, da maksimiraš sinergije in dosežeš največje možne pozitivne učinke.” Kratkoročno pa za zavarovance po Škofovih besedah ne bo nobenih sprememb, saj AS še naprej deluje v skladu s sklenjenimi pogodbami. Sprememb za zdaj ne pričakuje niti glede zaposlenih, ki jih je zdaj v celotni skupini dobrih 1000. “Lani smo sprejeli novo petletno strategijo. V procesu skrbnega pregleda je bil z njo seznanjen tudi bodoči lastnik, ki se očitno z njo več kot strinja,” utemeljuje Škof.

V AS so lani kljub devetim velikim škodnim dogodkom izpolnili zastavljene cilje in zrasli na 303 milijone evrov obračunanih bruto premij. Izplačali so več kot 223 milijonov evrov odškodnin in zavarovalnin ter ustvarili več kot 11,3 milijona evrov čistega dobička. AS ima sicer v upravljanju dobre pol milijarde evrov premoženja oziroma skupaj z naložbenimi življenjskimi zavarovanji 640 milijonov. Večino teh sredstev upravlja družba KD Skladi, ki je v lasti AS od leta 2016.


Najbolj brano