Ni še znano, kdaj bodo v inštitutu zdravili otroke

Igor Gregorič, ki strokovno bdi nad vzpostavljanjem Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, pred dnevi je postal tudi predsednik sveta inštituta, je včeraj povedal, da bo do 1. julija inštitut zagotovo začel administrativno delovati. Ni pa še jasno, kdaj bodo začeli s kliničnim delom, torej z zdravljenjem otrok.

Igor Gregorič napoveduje, da bo veliko v Sloveniji. Foto: STA
Igor Gregorič napoveduje, da bo veliko v Sloveniji. Foto: STA

LJUBLJANA > Igor Gregorič je povedal, da bo klinični del inštituta začel delovati “takrat, ko bomo imeli vse elemente, ki bodo zadoščali varnosti in kakovosti obravnave”. Trenutno se po njegovih besedah dogovarjajo o sodelovanju z velikim številom zdravnikov, tako iz Slovenije kot iz tujine.

Tomaž Gantar: Inštitut bo velika odgovornost prihodnje vlade
Tomaž Gantar, predsednik odbora za zdravstvo DZ, ocenjuje, da bo ob predstavljenih načrtih ustanovitve, začetka delovanja in vzpostavitve Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni imela izjemno veliko odgovornost tudi prihodnja vlada zlasti pri zagotovitvi denarja zanj. “Nujno bo morala neposredno v proračunu nameniti denar za njegovo delovanje. Tu ni nobene dileme več! Te zadeve pač stanejo, tudi strokovnjake bo treba plačati, in to ne po merilih slovenskih plač. Inštitut nujno potrebujemo, tudi tu ni nobene dileme več!”
Opozarja, da je sicer še veliko vprašanj odprtih, a ocenjuje, da Igor Gregorič, vrhunski kardiokirurg slovenskih korenin iz ZDA, ki je prevzel strokovno vodenje in vzpostavitev inštituta, “ve, kaj dela. Zastavil je svojo avtoriteto in je odločen to speljati, zato je veliko upanje, da bo inštitut zgledno deloval - z našimi strokovnjaki in s sodelovanjem strokovnjakov iz tujine, v sodelovanju z UKC. Kot zdaj kaže, so tudi v UKC pod novim vodstvom dojeli, da je to nujno in v prid vsem. Pri takšnem vzpostavljanju je na prvem mestu stroka, ki mora zdaj te zadeve urediti.” JA

Imen ne razkrivajo

Imen strokovnjakov, s katerimi se dogovarjajo, ni želel izpostavljati, saj je po njegovem mnenju bolje, da se dogovarjajo v miru.

Po napovedih bodo nekaj časa v inštitutu zagotovo delovali tuji strokovnjaki, ki bodo v Sloveniji delali pogodbeno. V prihodnje bodo izšolali tudi slovenske strokovnjake, kar pa je dolgoročen proces in traja vsaj šest do osem let po končani medicinski fakulteti, je pojasnil Gregorič. Če pa bi začeli izobraževati specialiste pediatrije ali srčne kirurge, bi jih morali dodatno izobraževati še leto ali dve.

Domači otroški srčni kirurgi bi tako celotno subspecializacijo opravili v tujini, saj v Sloveniji trenutno ni otroškega srčnega kirurga, ki bi jih lahko izobraževal.

Potrebovali bi od štiri do šest kardiologov

Število kardiologov, ki bodo zaposleni v inštitutu, bo odvisno od potreb, po Gregoričevih ocenah od štiri do šest. Po potrebi bodo po pogodbi sodelovali tudi s tujimi kardiologi. Do začetka kliničnega delovanja inštituta oskrba otrok s prirojenimi srčnimi napakami ostaja nespremenjena, torej v ljubljanskem kliničnem centru s pomočjo tujih zdravnikov.

Mednarodno priznani slovenski srčni kirurg, ki deluje tako v ZDA kot v Sloveniji, je dejal, da bo kot predsednik sveta večinoma spremljal in usmerjal delovanje inštituta iz ZDA preko videokonferenc, veliko pa bo tudi v Sloveniji. Sodelovanje s kliničnim centrom na tem področju v zadnjem letu, zlasti pa v zadnjih mesecih, ocenjuje kot odlično.

Gregorič je prepričan, da je delovanje programa otroške srčne kirurgije v okviru enega centra najboljša možnost. “Če so vse dejavnosti pod eno streho in enim načinom delovanja, je dosti bolje za komunikacijo, izmenjavo izkušenj, pripadnost in delovanje centra,” je dejal. Takšni centri po njegovih besedah delujejo po Evropi in svetu.

Sicer pa se ne ukvarja s tem, kako bo deloval pri ustanavljanju inštituta pod novo vlado. Kot pravi, ga to niti ne zanima. “Kdo ne bi podpiral nečesa, kar je dobro za slovenske otroke? Če bi se postavili v položaj nekoga, ki ima malega otroka s srčnim obolenjem, verjetno ne bi gledali na to, kakšna politična veja je na oblasti,” je dejal Gregorič.


Komentar novinarja

Jasna Arko

Gašenje pod pogorelo streho

Zadnje tedne domala vsi prebivalci Slovenije hkrati s starši na srcu bolnih otrok stiskajo pesti, da bo svetovno znanemu kardiokirurgu iz ZDA, slovenskemu rojaku prof. dr. Igorju Gregoriču, uspelo postaviti na noge in urediti to, kar so dobro desetletje rušili vodilni v ljubljanskem kliničnem centru, na pediatrični kliniki in dejavnosti otroške kardiokirurgije. In pred čimer so se umikali zdravstveni ministri in vlade v zadnjih mandatih. Ker sta zdaj odhajajoča ministrica in premier ...

Preberi več

Najbolj brano