Trg sprejema različno znanje

“Težko je za nas, starejše od 40 let, najti službo. Delodajalec mi je pred časom na razgovoru odkrito povedal, da me ne bi povabil, če bi v življenjepisu napisala svojo starost,” je o eni od svojih izkušenj povedala brezposelna, ki je novo priložnost za delo iskala na zaposlitvenem sejmu v Kopru. “Takšnih sejmov bi moralo biti več, da bi dobili čim več informacij o možnostih za zaposlitev,” je dodala.

Zaposlitveni sejem  omogoča spoznavanje poklicev, ki zagotavljajo 
možnost zaposlitve, delodajalcem pa že prvi stik z morebitnimi 
novimi sodelavci. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Zaposlitveni sejem omogoča spoznavanje poklicev, ki zagotavljajo možnost zaposlitve, delodajalcem pa že prvi stik z morebitnimi novimi sodelavci. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Na zaposlitvenem sejmu Moja kariera je moja odgovornost, ki ga je pripravila koprska območna služba zavoda za zaposlovanje, se je predstavilo več kot 20 delodajalcev iz obalno-kraške regije. “Usmerili jih nismo toliko v ponujanje delovnih mest, temveč bolj v predstavitev njihovih organizacij. Brezposelne smo povabili, naj se pridejo pogovarjat, saj je tudi pridobivanje informacij izkušnja,” je povedala direktorica Nevenka Bandelj.

Na območju koprske območne službe zavoda, pravi, je stalno povpraševanje po kadrih v gostinstvu in turizmu. Luka nenehno potrebuje delavce v luškem transportu, iskani so proizvodni delavci v predelovalni industriji, pa tudi v prodaji, financah, kadrovskih in razvojnih službah.

“V Sloveniji je za službo treba imeti zveze in poznanstva. Delodajalci iščejo izkušnje, a ti ne dajo priložnosti,” je razočarana brezposelna z 18-letnimi delovnimi izkušnjami, ki se tako kot drugi sogovorniki ni želela izpostavljati z imenom. “Zanima me logistika, a s tega področja ni nikogar,” je povedala iskalka zaposlitve, ki je na splošno pričakovala, da se bo predstavilo več podjetij iz gospodarstva.

“Spraševal sem, če kdo išče voznika. Potreboval bi dovoljenje za E kategorijo. Sem brezposeln, nimam za hrano, kako naj si plačam ta izpit?” je razočaran moški, sicer pripravljen poprijeti tudi za drugo delo. Drugemu sogovorniku pa je zavod plačal opravljanje izpita za težko gradbeno mehanizacijo, a ker nima izkušenj, ga nihče ne najame. Tako izkušenj ne more niti dobiti.

Delodajalci pa so bili večinoma zadovoljni. V podjetju Godina s Kozine so zabeležili nekaj kandidatov, ki jih bodo v 14 dnevih povabili na razgovor. “Iščemo strojnike, voznike, zidarje ... Kader mora biti kvalificiran,” je pojasnila Kristina Matijević Komosar.

Martina Brezovnik Stanič in Sanel Hadžiabdić iz Hidrie, kjer iščejo tehnični kader, sta sicer pričakovala večji obisk glede na stopnjo brezposelnosti v državi. “Že več let prihajajo isti ljudje, čutiti je trajno brezposelnost,” opaža Brezovnik Staničeva. “Morda bi prišlo več ljudi, če bi bil sejem na dela prost dan,” razmišlja Hadžiabdić.

Na stojnici Pošte Slovenije se je ustavilo največ brezposelnih iz Postojne in Ilirske Bistrice, več žensk kot moških in veliko invalidov, mladih pa sploh ni bilo. Spraševali so po pisarniškem delu, v administraciji, manj za delo pismonoš. Vesna Weisseisen iz Mercatorja pa je pohvalila, da se je na njihovi stojnici oglasilo veliko dobrih kandidatov. “Opravili smo tudi nekaj krajših intervjujev in jih povabili na razgovor,” je dodala.

“Trg je velik in sprejema najrazličnejše znanje. Če ni tega, kar iščeš, lahko sam to ponudiš, ustvariš priložnost in trg bo zagotovo to znal izkoristiti,” je prepričana Nevenka Bandelj. “Svet se spreminja, naše potrebe so drugačne, želimo si delodajalcev, ki spoštujejo delavce, jih pomagajo razvijati in so hkrati okoljsko ter družbeno odgovorni,” je sklenila.

Z delodajalci, izobraževalci, podpornimi institucijami in odločevalci pa so se na posvetu ob sejmu pogovarjali o tem, kaj je odgovornost vsakega pri izkoriščanju možnosti v gostinstvu, kmetijstvu, turizmu, logistiki, predelovalni industriji in gradbeništvu, “da se ustvari prostor, da naši ljudje ostanejo tu”.


Najbolj brano