Čitalniški večer kot pred 150 leti

V Pivki so pred dnevi pripravili pravi čitalniški večer, kakršne so prirejali domoljubi in narodno zavedni Slovenci v času, ko je živel in ustvarjal Miroslav Vilhar (1818-1871). V kulturnem društvu Lipa Pivka so poskušali ujeti delček tistega, za prebujajoče se slovenstvo pomembnega časa pred 150 leti.

Tako so v Pivki poustvarili čitalniški večer, kakršne so prirejali v 
času Miroslava Vilharja pred 150 leti.  Foto: Anita Boštjančič
Tako so v Pivki poustvarili čitalniški večer, kakršne so prirejali v času Miroslava Vilharja pred 150 leti.  Foto: Anita Boštjančič

PIVKA > Scenarist in režiser Marko Vadnjal, ki je nastopil v vlogi Miroslava Vilharja, je ustvaril čitalniško vzdušje, ki so ga glasbeno soustvarjali pevci Moškega pevskega zbora Pivka, pevske skupine Studenec Pivka in solista Ksenija Belcer Žnidaršič ter Matej Lenarčič ob spremljavi Katje Zafred. Zapeli so Vilharjevi ponarodeli Po jezeru in Sonček čez hribček gre, njegova samospeva in druge pesmi.

V vlogi narodnega buditelja iz sredine 19. stoletja Janeza Bleiweisa je nastopil Ernest Margon in v govoru poudaril pomen maternega jezika in čitalnic za slovenstvo. Nastopili so še udeleženci čitalniškega omizja z Vilharjevimi pesmimi Suzana Česnik, Veronika Vadnjal, Marjana Centa, Ana Žužek Barle, Marko Barle in Irena Margon.

Pivški kulturniki so domačemu občinstvu približali vzdušje čitalnic, ki jih je Vilhar označil za “nekako narodno ognjišče, od koder se bo širila dušna gorkota, blaga gorkota slovenske narodne vednosti in zavednosti po hribah in dolinah slovenskih”. Ljubitelji slovenske besede so se še dolgo zadržali v Krpanovem domu in soglašali, da je bil večer lep spomin na rojaka Vilharja, pa tudi opomin, da se slovenstvo začne in neha z maternim jezikom.


Najbolj brano