Luka terja milijon od Italijana, ki je pustil mulj na dnu

Luka Koper od italijanskega gradbenega podjetja Costruzioni Generali Xodo na sodišču terja 1,1 milijona evrov. Gre za škodo, ki jo je italijanski gradbinec povzročil leta 2014, ko do izteka pogodbenega roka ni opravil dela: poglobitve morskega dna v pristanišču. Obravnava na koprskem sodišču je napovedana za jutri.

Današnje rekorde Luke Koper gre pripisati tudi poglobitvi morskega dna, da lahko privežejo bolj naložene ladje (na fotografiji 
posebna ladja za sesanje mulja nizozemske družbe Van Oord, ki je 
posel opravila po fiasku z italijansko družbo).  Foto: Katja Gleščič
Današnje rekorde Luke Koper gre pripisati tudi poglobitvi morskega dna, da lahko privežejo bolj naložene ladje (na fotografiji posebna ladja za sesanje mulja nizozemske družbe Van Oord, ki je posel opravila po fiasku z italijansko družbo).  Foto: Katja Gleščič

KOPER > V Luki so morali v letu 2014 fiasko italijanskega podjetja, ki ni opravilo niti desetine pogodbenega dela, na hitro reševati, da so ob kontejnerskem terminalu pravočasno zagotovili globino za privez večjih in bolj naloženih kontejnerskih ladij, ki so jih za Koper že najavili trije največji svetovni ladjarji Maersk, MSC in CMA CGM.

Italijanskega izvajalca so po izteku pogodbenega roka odslovili in mu unovčili tudi 200.000 evrov bančne garancije. V skrajšanem razpisnem postopku so nato izbrali specializiranega nizozemskega izvajalca Van Oord, da je do konca avgusta leta 2014 opravil nujno poglabljanje.

V Luki od italijanske družbe Generali Costruzioni Xodo iz Roviga zahtevajo, da jim povrne razliko do cene, ki so jo morali plačati nizozemskemu podjetju za poglabljanje, in druge stroške. Izračunali so za 1,1 milijona evrov škode. Tožbo je vložila uprava pod vodstvom Draga Matića že pred dvema letoma. Zdaj pa se začenja sodna obravnava, ki bo morda prinesla odgovor, kje so razlogi, da Italijani niso opravili dela, potem pa se brez besed umaknili. Nekateri so namreč takrat že ugibali o kakšni sabotaži s ciljem onemogočiti Luko Koper pri svetovnih ladjarjih.

Spomnimo, na prvi razpis za poglabljanje se ni prijavil nihče. Nato je uprava Luke pod vodstvom Gašparja Gašparja Mišiča sama povabila italijansko podjetje skupaj z drugimi izvajalci k oddaji ponudbe in Italijana kot najugodnejšega ponudnika tudi izbrala.


Najbolj brano