V Prago se odpravljajo po medalje

Čeravno slalomiste na divjih vodah tekmovalni vrhunec sezone s svetovnim prvenstvom čaka konec septembra v Riu, pa si nadvse želijo, da bi obogatili zbirko odličij že na evropskem prvenstvu, ki ga bo od 1. do 3. junija gostila Praga.

Slovenski slalomisti na divjih vodah so optimistično razpoloženi 
pred odhodom na evropsko prvenstvo.  Foto: Aleš Sorta
Slovenski slalomisti na divjih vodah so optimistično razpoloženi pred odhodom na evropsko prvenstvo.  Foto: Aleš Sorta

TACEN > “Po izbirnih tekmah sodim, da je ekipa v zelo dobri formi. Nadejamo se medalj v treh kategorijah pri kajakaših, kanuistih in kajakašicah, pa tudi pri kanuistkah si želimo kakšnega prijetnega presenečenja,” je smele načrte razgrnil vodja programa vrhunskega športa pri Kajakaški zvezi Slovenije Jernej Abramič. Optimizem ima gotovo svojo podlago. Ne nazadnje se Slovenija ponaša z aktualnim svetovnim prvakom med kanuisti Benjaminom Savškom in bronastim z lanskega svetovnega prvenstva (SP) Petra Kauzerja. Po drugi strani pa je res, da so slovenski slalomisti lani na domačem evropskem prvenstvu (EP) ostali brez posamičnega odličja.

Včeraj so pred druženjem z novinarji opravili dopoldanski trening v tacenskem kanalu. Slovensko odpravo je prevevalo dobro razpoloženje. Kot običajno, je z razigranostjo prednjačil najstarejši v reprezentanci. Kauzerja bo v izbrani vrsti spremljal novi val kajakašev. Celjan Martin Srabotnik je še mlajši član, a ima pri 23 letih že kar nekaj izkušenj v najmočnejši konkurenci. V lepi luči se je denimo predstavil na lanskem SP, zato pa je popoln novinec Niko Testen. Kajakaš Soških elektrarn si je izboril mesto v reprezentanci za EP in tekme svetovnega pokala.

Reprezentanca za EP:

> kajakaši: Peter Kauzer, Martin Srabotnik, Niko Testen.

> kajakašice: Urša Kragelj, Eva Terčelj, Ajda Novak.

> kanuisti: Benjamin Savšek, Luka Božič, Jure Lenarčič.

> kanuistke: Eva Alina Hočevar, Lea Novak, Nina Bizjak.

“Nekaj treme gotovo imam, ker lani nisem bil v reprezentančnem krogu in sem po malem pozabil, kako se spoprijeti z velikimi tekmami. Verjamem pa, da bom hitro obudil spomine. Vsekakor sem tudi ponosen, da dirkam s kajakaško legendo, kot je Kauzer,” je povedal Testen, ki je sicer že osvajal medalje v mladinski kategoriji. Več izkušenj z velikimi tekmovanji v članski konkurenci ima njegova klubska kolegica Nina Bizjak, ki pa želi izbirne tekme, v katerih je za las ujela mesto med reprezentanco, čim prej pozabiti. “Nočem se ozirati nazaj, želim odpreti novo poglavje in pokazati, kar znam. Potem pa bomo videli, kaj bo to prineslo,” je povedala Bizjakova.

Ob rezultatskih ciljih je bila, kot je že v navadi, zadržana kajakašica Urša Kragelj, ki ima z EP dve posamični odličji, lani pa je pred domačimi gledalci v Tacnu z reprezentančnima kolegicama Evo Terčelj in Ajdo Novak osvojila zlato v ekipnih vožnjah. “Progo dobro poznam, praktično nespremenjena je že celo desetletje. Z dobrimi vožnjami lahko vsekakor posežem visoko, a ne razmišljam o rezultatu. Ta čas je najpomembneje, da uživam v veslanju,” je povedala članica Soških elektrarn, ki je pred letošnjo sezono zamenjala trenerja.

Pod taktirko Boruta Javornika pa že drugo sezono vadi Luka Božič, ki se nadeja, da bi v prihodnje lepo bero odličij iz dvojca med kanuisti obogatil še s kakšno posamično medaljo. Na izbirnih tekmah je dihal za ovratnik Savšku, kar je vsekakor dober obet. “Že v preteklih sezonah sem v kategoriji C-1 znal poseči visoko. Morda bi lahko spet v Pragi. Kot vsaka proga ima svoje posebnosti, na katere se je treba privaditi,” je povedal Božič.


Najbolj brano