Tudi v Izoli bi višjo turistično takso

V Izoli sledijo zgledu Pirana in Ljubljane in predlagajo višjo turistično takso, ki jo omogoča nova zakonodaja. Občinski svetniki bodo na prihodnji seji obravnavali zvišanje te dajatve s sedanjih 1,27 evra oziroma 0,92 evra na dan (nižji znesek zdaj velja za območje južno od obvoznice) na enotno vsoto dveh evrov dnevno, pri čemer bo 25 odstotkov zneska po novem pripadlo nacionalni turistični organizaciji.

Če bo občinski svet sprejel predlog, bodo tisti, ki bodo to poletje 
prespali v  Izoli, plačevali višjo turistično takso. Foto: Mirjana Cerin
Če bo občinski svet sprejel predlog, bodo tisti, ki bodo to poletje prespali v Izoli, plačevali višjo turistično takso. Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Na dnevnem redu seje izolskega občinskega sveta, ki bo v četrtek, je tudi predlog odloka o zvišanju turistične takse s sedanjih 1,265 evra oziroma 0,92 evra na skupna dva evra na dan, pri čemer ta znesek vključuje tudi promocijsko takso, ki se bo stekala na račun nacionalne turistične organizacije in se bo začela zaračunavati prihodnje leto. V lanskem letu je bila sicer zbrana turistična taksa dobrih 600.000 evrov.

Na novo je predlagana tudi turistična taksa za lastnike počitniških hiš, ki naj bi bila od 90 do 270 evrov letno. Lastniki plovil pa bodo v skladu s predlogom morali prispevati od 60 do 180 evrov letno. Predvideno je tudi, da bi 45 odstotkov zbrane takse namenili za delovanje turističnega združenja. Dejstvo je, da smo v turizmu priča spremenjenim potovalnim navadam naših obiskovalcev in novim razmeram na tržišču, kar zahteva vse bolj inovativne pristope in usmeritev v digitalne kampanje,” izpostavlja Luca Stančič Kodarin iz izolskega turističnega združenja. Po njenih besedah so v Izoli pripravljeni slediti usmeritvam slovenskega turizma in želijo ponuditi petzvezdična doživetja zahtevnim gostom.

V Izoli je sicer nekaj manj kot 5000 ležišč in po lanskih podatkih so imeli skoraj za 400.000 nočitev, kar je enajst odstotkov bolje kot leto poprej. Domačih gostov je bilo za šest odstotkov več, tujih pa kar za 18 odstotkov več. “Hotelirji so glede na trenutne rezervacije zadovoljni in pričakujemo, da bo v glavni sezoni Izola spet polna.,” še meni Stančič Kodarinova.


Najbolj brano