Pred končnimi obračuni

Odmevi po razburljivem sobotnem derbiju med Mariborom in Olimpijo se niso še niti polegli, že je pred nogometaši v prvi slovenski ligi jutri 35. krog, tudi s primorskim obračunom v Novi Gorici.

V tretji SNL zahod je že vse jasno: Biljenci so v soboto dvignili pokal 
za prvo mesto.  Foto: Tomaž Povodnik
V tretji SNL zahod je že vse jasno: Biljenci so v soboto dvignili pokal za prvo mesto.  Foto: Tomaž Povodnik

NOVA GORICA > Ni nemogoče, da bomo jutri že dobili novega državnega prvaka. Scenarij je sledeč: Olimpija brez suspendiranega Abassa Issaha bi doma zato morala ugnati brezskrbne Krčane, Mariborčanom pa bi moralo spodrsniti v Celju, ki najbrž potrebuje kar vse tri točke. Pred 34. krogom se je zdelo, da četrto mesto Velenjčanom skoraj ne more uiti, a so si sami zapletli položaj v lovu na morebitno evropsko vozovnico. Še vedno pa držijo usodo v svojih rokah. Z dvema zmagama bi neodvisno od celjskega učinka osvojili četrto mesto. Ne nazadnje imajo vsaj na papirju ugodnejši razpored. Jutri bodo gostovali v Kidričevem pri Aluminiju, ki si je tudi teoretično zagotovil obstanek in je z mislimi bržkone pri finalni tekmi slovenskega pokala, 30. maja z Olimpijo.

Evropski scenariji

Za konec bodo Velenjčani v nedeljo gostili Triglav, ki se bo poskušal okleniti devetega mesta. Na lestvici imajo Kranjčani dve točki naskoka pred Ankarančani, a na papirju zahtevnejši razpored, v katerem bodo jutri gostili Domžalčane. Ankaran bo preostali prvenstveni tekmi odigral v Novi Gorici. Pred nedeljskim zaključkom z Aluminijem bi lahko odebelili točkovni izkupiček že na jutrišnjem dvoboju z Gorico, ki deluje vse prej kot prepričljivo. Res pa je, da bodo imeli Novogoričani dva dneva tekmovalnega počitka več, kar v zgoščenem koledarju ob koncu sezone ni zanemarljiv podatek. Ne nazadnje ohranja Gorica še minimalne možnosti, da bi po spletu okoliščin ob koncu sezone osvojila četrto mesto. Če je v prvi ligi še precej neznank, so v drugi pred zadnjim krogom stvari bolj jasne. Napredovanje si je zagotovila Mura, vsaj dodatnim kvalifikacijam za prvo ligo pa se je močno približala Drava.

Slovo Mirana Burgića

Na jutrišnji tekmi z Ankaranom se bo od gledalcev v novogoriškem športnem parku poslovil Miran Burgić. Napadalec Gorice, ki se je to pomlad vrnil po težji poškodbi kolena, bo pri 34 letih sklenil nogometno pot. Po prihodu iz Zasavja jo je tlakoval najprej v novogoriški nogometni šoli, nato pa se je uveljavil v članski ekipi ND Gorica, s katero se je veselil v šampionskem obdobju 2004-2006. Poseben pečat je vtisnil državnemu naslovu 2005/06, ko je bil s 24 goli tudi najboljši strelec prve SNL. Na Švedskem je nato začel svojo osemletno zdomsko zgodbo. V sezoni 2014/15 se je vrnil v domovino in zaigral za Olimpijo, nato pa spet za Gorico v za klub težkem obdobju.

Ptujčani imajo dve točki naskoka pred Nafto, v zadnjem krogu pa bodo gostili brezskrbne Brežice. Sobotni krog bo odločal tudi o tem, kdo se bo poleg Veržeja še poslovil od druge lige. Fužinar ima točko naskoka pred Zarico. Na Ravnah bodo gostovali Sežanci, v Kranju pa vodilni Sobočani.

Jasno na zahodu in vzhodu

Kar zadeva tretjeligaško tekmovanje, smo ob Biljencih, ki so si že pred časom zagotovili prvo mesto na zahodu, krog pred koncem prvaka dobili tudi na vzhodu.

Srečo v dodatnih kvalifikacijah bodo spet preizkusili Beltinčani, ki so jim drugoligaške načrte pred dvema letoma prekrižali Brici. Tokrat se bodo Prekmurci pomerili z najboljšo ekipo tretje SNL center, kjer sta v igri za prvo mesto ostala še Bled in Grosuplje. Razlika na lestvici je dve točki, tako kot na severu, pri čemer se za naslov potegujeta Dravograd in celjski Šampion.

Biljenci torej še čakajo na tekmeca v dodatnih kvalifikacijah, tudi od njihove (ne)uspešnosti pa je odvisno, kakšna bo v prihodnji sezoni sestava tretje SNL zahod. Vanjo je napredoval Koper B, ki bo tam nadomestil zadnjeuvrščeno ekipo lige Ilirsko Bistrico. Če bi Biljencem uspel veliki met in bi se prebili v drugo ligo, bi osmega člana tretje SNL zahod v prihodnji sezoni morali poiskati v primorski ligi, kar bo tudi zavoljo licenčnih zahtev nekoliko teže. Za drugo mesto v EPNL se dva kroga pred koncem potegujejo Plama in NŠ Ankaran (oba 40 točk) in Korte (39).


Najbolj brano