Evropo je osvojil, zdaj je na vrsti NBA

Luka Dončić je pri rosnih 19 letih v Evropi osvojil vse, kar se je osvojiti dalo. Po naslovu celinskega prvaka s slovensko reprezentanco je pokoril Evropo tudi z madridskim Realom.

Luka Dončić  je po naslovu celinskega prvaka s slovensko reprezentanco  evropski prestol osvojil tudi z Realom.  Foto: Fiba
Luka Dončić je po naslovu celinskega prvaka s slovensko reprezentanco evropski prestol osvojil tudi z Realom.  Foto: Fiba

BEOGRAD > V nedeljo je kraljevi klub osvojil jubilejni deseti naslov v elitnem košarkarskem tekmovanju, ki se od leta 1996 imenuje evroliga. Luka Dončić je v finalu prispeval 15 točk k zmagi 85:80 nad branilcem lovorike Fenerbahčejem, iz Beograda pa se vrača tudi s kopico posamičnih lovorik: za najkoristnejšega igralca (MVP) zaključnega turnirja četverice, MVP sezone v evroligi, priznanjem za izbor v prvo peterko najmočnejšega klubskega tekmovanja na stari celini, drugič zapored pa so ga oklicali tudi za najboljšega mladega igralca evrolige.

Dončić je torej v letu dni ogromno napredoval, pri čemer velja poudariti, da so vsa posamična priznanja ovrednotena z moštvenim dosežkom. Luka se ne žene za posamičnimi lovorikami, pač pa upošteva primerjalne prednosti soigralcev. Košarka je vendarle ekipni šport, ob igrivih potezah pa Dončić kaže tudi zavidljivo zrelost in bistrost pri sprejemanju odločitev. Kaj mu torej sploh še preostane pri Realu? V četrtek bo odigral še zadnji krog rednega dela španskega prvenstva, v katerem je madridski klub prepričljivo osvojil prvo mesto pred končnico osmerice. Kaj lahko se torej zgodi, da se Dončić 21. junija v Brooklynu osebno ne bo mogel udeležiti nabora severnoameriške poklicne lige NBA.

Nedvomno pa ga v prihodnji sezoni ne bomo več spremljali po evropskih dvoranah. Ni pomembno, ali bo čez lužo izbran kot prvi ali drugi na naboru, kar mu napovedujejo analitiki. Številka ni bistvena. Michael Jordan je bil leta 1984 na naboru tretji v vrsti. Le učinek na igrišču, povezan z moštvenim izkupičkom, bo pravo merilo Dončićeve igralske ravni. Obeti so res odlični. Z 203 centimetri lahko pokriva večino položajev na igrišču in tudi tekmecev. Ima izjemen pregled nad igro, skok in tudi met, kar je ne nazadnje nedavno dokazal tudi s trojnim dvojčkom, ki so v evropski košarki prava redkost. Luka Dončićje najboljši beli približek Magicu Johnsonu.


Najbolj brano