V novi številki Primorskih novic preberite

Gozdna rezervata Krokar na Kočevskem in Snežnik-Ždrocle sta prejela še listino o vpisu na Unescov seznam svetovne naravne in kulturne dediščine. Nanj sta se, skupaj s prvinskimi bukovim gozdovi v še 12 evropskih državah, uvrstila lani julija.

Gozdni rezervat Ždrocle Foto: Jana Krebelj
Gozdni rezervat Ždrocle Foto: Jana Krebelj

Z dediščino vse bolj malomarno

Idrijski podžupan Bojan Režun je pred dnevi opozoril, da je bilo med gradnjo trgovskega centra uničenih sedem od osmih izsipnikov rude, ki so del dediščine rudarjenja živega srebra v Idriji, vpisane na Unescov seznam. A nihče od odgovornih o tem nič ne ve.

Nadležna bakterija ogroža Primorsko

Matjaž Jančar iz koprske Kmetijsko svetovalne službe (deluje pod okriljem Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica) je v Izoli vzel štiri vzorce oleandrov, ki se sušijo, poslal jih bo na Nacionalni inštitut za biologijo v Ljubljano.

Krajani izgubljajo potrpljenje

“Krajani so že zelo nestrpni. Direkcija nam je obljubila začetek del v začetku tega leta, nato konec maja, zdaj se spet odmikajo,” se huduje divaška občinska svetnica Mirjam Frankovič Franetič glede preplastitve štirih kilometrov zelo dotrajane in obremenjene državne ceste med Divačo in Famljami.

“Igra zame nikoli ni bila terapija. Bila je muka.”

Bine Matoh gledalca posrka vase, njegovo igro odlikujejo poglobljeno, skrbno nadzirano interpretativno mojstrstvo, govorna briljanca, prvine psihološkega realizma, ostrina, tragika in komika ... Vse to in še marsikaj je nanizano v utemeljitvi tantadruja za življenjsko delo, po Kosmačevem neumrljivem liku imenovane primorske gledališke nagrade, ki jo bo Bine Matoh prejel na matičnem novogoriškem odru.

Načrte so prekrižale omejitve pri obnovi

Stara šola v Borštu je ostala brez edinega kupca, ki je bil pripravljen seči v denarnico za zapuščeno stavbo.

Kabanica: “Ne bomo se podredili, ne prodali!”

“Ali se manjši operater podredi, ali se proda, ali pa se Telemach ciljno loti prevzemanja njegovih naročnikov, dokler ta operater ne propade,” trdi Aco Kabanica, lastnik izolskega kabelskega operaterja Elta.

Koliko stane demokracija

Od začetka parlamentarnega mandata 2014 do danes so politične stranke, ki so na volitvah dosegle vsaj odstotek glasov, iz državnega in občinskih proračunov dobile skoraj 20 milijonov evrov.

“Ni prav, da človek dela in komaj preživi”

“Raje v opoziciji kot v vladi, ki v resnici ni niti levosredinska,” pravi poslanec Levice Matej Tašner Vatovec, 35-letni Koprčan, doktor filozofije, ki v Kopru kandidira za še en mandat.

Odstopil je predsednik Jadralne zveze Slovenije

Prvi mož Jadralne zveze Slovenije (JZS), bančnik Aljoša Tomaž, je člane izvršnega odbora v petek prek elektronske pošte obvestil, da odstopa s položaja predsednika.


Najbolj brano