Ni vse v denarju, pa vendar je

Ni vse v denarju. Politika prinaša moč, možnost, da odločaš o prihodnosti države in lokalne skupnosti, ustvarjaš pogoje, v katerih živijo ljudje, nam o svojih čistih namenih pravijo tisti, ki se vrtijo na političnem parketu. Kljub temu so si v zakonih zagotovili širok dostop do javnega denarja za financiranje svojega delovanja.

Pogled na zneske, ki jih davkoplačevalci plačujemo političnim strankam, verjetno marsikomu dviguje pritisk. Hkrati lahko v teh zneskih najdemo odgovor na vprašanje, zakaj kandidira neka neznana stranka, ki se parlamentarnemu pragu ne more približati niti od daleč. Ali pa odgovor na vprašanje, kaj si lahko od nastopa na volitvah obeta neka druga stranka, ki deluje kot one-man-band, torej stranka prepoznavnega posameznika. Že odstotek glasov na volitvah omogoča dostojno preživetje. Ta odstotek ob sedanjih volilni udeležbi pomeni kakih 8000 glasov. Ne sliši se nemogoče.

Pogled na zneske, ki jih davkoplačevalci plačujemo političnim strankam, verjetno marsikomu dviguje pritisk.

Širitev javnega financiranja tudi na zunajparlamentarne stranke, ki dobijo vsaj odstotek glasov, je leta 1999 zahtevalo ustavno sodišče. Tako je tudi majhnim strankam omogočilo pogoje za delovanje in morda nekoliko zrahljalo absolutno vladavino velikih strank. Kar se sliši kot nepotreben strošek, je torej naložba nas, državljanov, v povečanje demokracije.

Stroškovnik, ki določa, koliko kdo prispeva za to našo demokracijo, se je korenito spremenil leta 2014, ko so začele veljati spremembe zakonov o političnih strankah ter financiranju volilnih in referendumskih kampanj. Od takrat se politične stranke ne smejo več financirati z donacijami podjetij, kredite pa lahko najemajo le pri bankah in hranilnicah. Stroka in borci proti korupciji so te spremembe pozdravili. Ob zadovoljstvu, da je Slovenija krenila na pravo pot, je večina spregledala nevarnost, da bi politične stranke finančni izpad pri podjetjih nadomestile z denarjem, ki je namenjen dodatni strokovni pomoči poslancem.

Tega, da delovanje političnih strank izdatno financirajo tudi občine, veliko ljudi verjetno sploh ne ve.

Demokracija ni poceni; resnično nas zelo drago stane. To mora biti le argument več, da začnemo z aktivnim državljanstvom, začenši z udeležbo na volitvah, od nje zahtevati, naj se vendar že začne izplačati.


Preberite še


Najbolj brano