Materina dušica, zel za ženske

Gledam in vonjam malo vejico materine dušice, utrgano na mojem balkonu, se čudim in ne vem, ali imam prav ali ne. Je materina dušica timijan, ali je to nekaj drugega? Brala sem takšne in drugačne razlage v učenih knjigah in vsaka je hotela imeti prav.

Materina dušica ali divji timijan Foto: Ivan Merljak
Materina dušica ali divji timijan Foto: Ivan Merljak

Doma imam poleg materine dušice tudi deklariran vrtni timijan, ki diši podobno, a ne enako in manj izrazito. Med njima je vsekakor razlika. Naj bo kakorkoli, ne glede na vse knjige sem sprejela razlago, ki jo navaja biolog dr. Janko Rode, da je materina dušica divji timijan (znan.: Thymus pulegioides L. ali sinonimno Thymus serpyllum). Ta je “mati vse timijanov”, kot bi lahko sklepali po angleškem imenu Mother of Thymian. In res, iz divjega timijana ali materine dušice so s križanjem nastale številne podvrste, nekatere med njimi so še trajnice kot divji timijan, druge pa enoletne rastline.

Močan antiseptik

In zakaj vam pišem o timijanu oziroma materini dušici? Ker smo tik pred svetovnim dnevom čebel in timijan je izrazito medovita rastlina, ki z intenzivnim duhom in barvo cvetov dolgo privablja čebele. Cveti namreč od maja do septembra, torej tudi tedaj, ko je večina drugega že odcvetela. Zato je timijan pomembna paša za čebele prek poletja. Na planjavah pod Julijskimi Alpami rastejo pravcata polja dišečega timijana; raj za čebele. Zanimivo: v stari Grčiji je menda slika materine dušice obkrožena s čebelicami. To je simboliziralo marljivost.

Na domačih vrtovih se materina dušica obnese kot navdušujoče polnilo vseh špranj med kamnitimi tlaki vrtnih potk. Ponekod timijan na gosto posadijo pred hišo; tu pripravi prijeten, dišeč sprejem vsem obiskovalcem.

Timijan (materina dušica) je dobil ime po svojem močnem razkuževalnem eteričnem olju - timolu, ki ga je največ. Zraven so tudi druga značilna eterična olja, na primer: cimol, borneol, karvakrol in druga; kar cel kup jih je! Zaradi teh olj je timijan močan antiseptik ali razkuževalec za notranje organe, sečila, dihala, tudi spolne organe … Vsebuje tudi veliko flavonoidov in triterpenov.

Pravi divji timijan raste v nekakšnih blazinicah, zraste do poldrugi decimeter visoko, po planinah pa divji alpski timijan raste v pravcatih preprogah. Ko hodimo po njih, sproščajo prijeten pomirjujoč vonj, ki si ga dolgo zapomnimo. Če imamo čas in nam vremenske razmere dopuščajo, lezimo na tak tepih. To bo nepozabna aromaterapija!

Žensko zelišče

In v skoraj vseh jezikih mu pravijo materina dušica, tako kot pri nas. Najbrž zato, ker pomirja, tako kot materino naročje pomiri dojenčka! Koristi pa tudi materam in ženskam sploh, saj spodbuja menstruacijo, zanositev in tudi porod. Mnogi narodi materino dušico dejansko štejejo za žensko zelišče. Z njo so polnili vzglavnike in postelje nosečnic, da jih je obvarovala pred vsemi težavami. Ženski prizvok si je pridobila tudi zaradi uspešne blažitve menstrualnih krčev. Uničuje bakterije in črevesne parazite, ki povzročajo gnitja. Timijan pospešuje potenje, spodbuja odvajanje vode in z grgranjem njegovega čaja razkužuje usta, žrelo in grlo. Blaži tudi napade astme, oslovskega kašlja in vseh vrst okužb dihal. Dobro je vedeti, da timijanov čaj lajša težave z želodcem. Še bolj učinkovit je, če mu dodamo ščepec trpotca in janeža. Taka zmes v čaju pomaga tudi zoper trdovraten kašelj. V ljudskem zdravilstvu ga uporabljajo kot zelišče za zdravljenje alkoholizma, zoper nervoze in depresije in druge duševne bolezni.

Med minerali je v materini dušici zlasti veliko mangana. Ta krepi spomin in je pomoč vsem, ki imajo težave z vrtoglavico. Čaj iz timijana krepi želodec in črevesje, še zlasti skupaj s sivko in poprovo meto. Timijan lepša kožo in pomaga ob splošni telesni oslabelosti. Če ga namakamo čez noč, lahko zjutraj to vodo uporabimo za grgranje in čiščenje kože obraza in dekolteja. Na koži deluje kot tonik in losjon skupaj. Če imate čas, si privoščite kopel s timijanom! Že stoletja je znano, da kopeli z materino dušico koži vračajo čvrstost in barvo.

Začimba, ki ne sme manjkati

V kuhinji je timijan začimba, ki ne bi smela nikoli manjkati. Francoska kuhinja ga uvršča med štiri kulinarične mušketirje: med peteršilj, limono in korenje. Razne diete vključujejo timijan, da razbremeni težko hrano in jo naredi lažje prebavljivo, na primer pri fižolu, kjer preprečuje napenjanje. Je pa dobro z njim začiniti meso divjačine, svinjino in perutnino, pa tudi ribje jedi. Angleži brez timijana ne morejo niti pri govedini. Sesekljano materino dušico lahko potresemo po juhah, enolončnicah in obarah, damo v razne slane pite, v frtalje in jajčne jedi sploh, ter v svežo solato, zlati paradižnikovo, ali pa jo zamešamo med solatne polivke. Timijan uporabljamo tudi za namaze, kot dodatek maslu, skuti, svežemu mehkemu siru in v zeliščne soli. Timijan sodi tudi v likerje, v zeliščno vino in žganje, v piva in hladno stisnjena rastlinska olja in kise. Timijanov kis naredimo tako, da materino dušico prelijemo z jabolčnim kisom, počakamo 14 dni in nato uporabimo za okisanje solat.

Recept

Srednjeveška krepka juha z materino dušico: na treh žlicah surovega ali kuhanega masla popražimo nekaj strtih strokov česna, dodamo 75 gramov pirinega zdroba ali drobljenca ter na tanke kolute narezan korenček in dve pesti sesekljane cvetoče materine dušice. Previdno pražimo, da drobljenec rahlo zarumeni. Prilijemo liter mesne ali zelenjavne jušne osnove, kuhamo še približno 20 minut in začinimo z eno ali dvema žlicama kisle smetane ter s poprom in muškatnim oreščkom.

Sirup iz materine dušice: vzamemo enake dele sladkorja in vode in to počasi segrevamo. Preden zavre, dodamo pest cvetov materine dušice in kuhamo med mešanjem še nekaj minut, da se tekočina zgosti v sirup. Ohladimo jo in še rahlo toplo prelijemo v manjše stekleničke, dobro zapremo in shranimo v hladilniku. Pijemo po potrebi. Če hočemo podaljšati trajnost, dodajmo še nekaj citronske kisline.

MARIJA MERLJAK, prehranska strokovnjakinja


Najbolj brano