“Vesparji” se širijo na Goriško

Ko so v povojnih letih italijanski fantje z vespami prihajali čez mejo v Jugoslavijo, so dekleta baje “norela” za njimi. Ljubitelji tega znanega in priljubljenega mopeda so se dopoldne zbrali v Novi Gorici in med drugim napovedali, da snujejo klub.

 Foto: Ambrož Sardoć
Foto: Ambrož Sardoć

NOVA GORICA > Vespa, tako imenovana “osa” italijanskega proizvajalca motociklov Piaggio, je po nekaterih razlagah dobila ime zaradi svoje oblike. Lahko bi rekli, da je tudi postavila standard za obliko večine kasnejših skuterjev in zaradi svoje razširjenosti je brez dvoma postala sinonim za skuter.

Postala pa je tudi simbol razposajene mladosti, saj najbrž niso redki tisti, ki jim beseda vespa, vešpa, če se izrazimo po primorsko, prikliče podobo mladeniča in mladenke - pri čemer ona na mopedu sedi “po italijansko,” kot se je reklo, torej z nogama na eni strani - ko se v toplem poletnem popoldnevu peljeta k morju, na plažo, zvečer pa ...

Takšnega prizora dopoldne v Novi Gorici sicer ni bilo uzreti. Lahko pa smo videli fanta in dekle v zrelejših letih, ko sta na vešpo s sabo vzela še otroka. Drugače pa so se v središču severne Primorske zbrali v glavnem posamezniki, imetniki vesp, ki so se po postanku pred Mercatorjevim centrom v Kromberku podali na “en giro” po Novi Gorici oziroma na “kafe” v bar na tamkajšnji železniški postaji.

Pobudo za snidenje s priložnostno razstavo starinskih vešp je dala Zveza vespa klubov Slovenije, ki združuje vse uradno registrirane klube te vrste pri nas. Stremi k negovanju delčka tehnične dediščine, ki jo predtavlja moped tovarne Piaggio, prvič narejen že pred 70 leti, namen organizacije pa je seveda tudi druženje lastnikov in ljubiteljev tega mestnega dvokolesnika.

Pred trgovsko središče v Kromberku jih je dopoldne prišlo približno 30, s čimer so organizatorji zadovoljni, posebej ker so dogodek pripravili v naglici in brez najavljanja. In nekateri bodo morda med ustanovitelji organiziranega druženja “vesparjev” na Goriškem. To je bil drugi namen srečanja.


Najbolj brano