V Kopru bodo gradili pravoslavno cerkev

“Patriarh Irinej si je v Kopru ogledal zemljišče, za katerega se dogovarjamo, da bi na njem zgradili pravoslavno cerkev,” je o obisku najvišjega predstavnika srbske pravoslavne cerkve povedal koprski paroh Dean Mandić. Izbrana lokacija je zelenica za nakupovalnim centrom Planet Koper, ki je v lasti občine.

Patriarh  Irinej med koprskim parohom Dejanom Mandićem in 
koprskim županom Borisom Popovičem na zemljišču, kjer načrtujejo novo pravoslavno cerkev.  Foto: eKoper
Patriarh Irinej med koprskim parohom Dejanom Mandićem in koprskim županom Borisom Popovičem na zemljišču, kjer načrtujejo novo pravoslavno cerkev.  Foto: eKoper

KOPER > “Pričakujemo, da bomo uspeli urediti dokumentacijo in vsa potrebna dovoljenja še letos ali najpozneje prihodnje leto,” o načrtih za novo pravoslavno cerkev v Kopru pove koprski paroh Dejan Mandić. Pravoslavni verniki v slovenski Istri si že dlje časa prizadevajo, da bi dobili svojo cerkev, saj že skoraj 40 let domujejo v katoliški cerkvi sv. Marte na Giordanovem trgu, nasproti koprskega pokrajinskega arhiva.

Patriarhu Irineju, poglavarju srbske pravoslavne cerkve, ki je prvič od imenovanja pred osmimi leti obiskal Slovenijo, so danes pokazali zemljišče, kjer načrtujejo gradnjo. Po Mandićevih besedah gre za približno 3000 kvadratnih metrov zemljišča za nakupovalnim središčem Planet Koper, ki je v lasti koprske občine. Patriarh si je lokacijo ogledal v družbi koprskega župana Borisa Popoviča. “Za nakup zemljišča, na katerem želimo postaviti le cerkev, smo v resnih dogovorih, ni pa posel še izpeljan,” je izpostavil Mandič.

“Počaščen sem, da danes na Mestni občini Koper gostimo tako visok obisk, ki je zagotovo simbolno dejanje, da uživamo podporo tudi onkraj naših meja,” je ob robu srečanja dejal prvi mož koprske občine Boris Popovič.

“Patriarh se v Sloveniji mudi zaradi posvetitve ljubljanskega kulturno-pastoralnega centra. V nedeljo bo imel v prestolnici tudi mašo,” je razložil Mandić. Po njegovih besedah bo graditev nove cerkve v Kopru še posebej pomemben dogodek, saj bo to prva pravoslavna cerkev, ki jo bodo v Sloveniji zgradili po drugi svetovni vojni. Koprska parohija sicer spada pod zagrebško-ljubljansko metropolijo, ki ima sedež v Zagrebu.

Mandić še omeni, da je na območju slovenske Istre in Krasa do 4000 pravoslavnih vernikov. V večjem številu so prišli v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja zaradi zagona industrije, v novejšem času pa je med njimi tudi precej trgovcev, ki jih je sem pripeljala bližina Trsta in dejavnosti, ki so vezane na morje. Pravoslavnih obredov v Kopru se udeležujejo tudi Rusi, Ukrajinci in Grki, ki tu živijo.


Najbolj brano