Šampioni in rekreativci

Danes bodo v Plezalnem centru Koper izpeljali kvalifikacije za masters tekmovanje Triglav The Rock Ljubljana. Posebnost tekmovanja je, da je namenjeno tako šampionom in profesionalcem kot rekreativnim plezalcem, ki si v njihovi družbi želijo zgolj reševanja balvanskih problemov.

V koprski plezalni center danes med drugimi prihaja elita tega 
športa. Foto: Luka Fonda
V koprski plezalni center danes med drugimi prihaja elita tega športa. Foto: Luka Fonda

KOPER > Danes od 16. ure dalje bodo v koprski plezalni dvorani izpeljali kvalifikacije za največjo balvansko tekmo na naših tleh - Triglav The Rock. Finale tekmovanja, ki sodi v kategorijo masters, bo jutri dopoldne na Kongresnem trgu v Ljubljani. Najvišje tekmovanje v športnem plezanju je svetovni pokal, za njim pa so prireditve, kot je Triglav The Rock. Organizatorji pravijo, da jih je na tako visoki ravni na svetu štiri do pet. Zmagovalca v moški in ženski konkurenci prejmeta po 5000 evrov.

Poseben čar tekmovanju daje dejstvo, da na njem lahko sodeluje tako svetovna elita kot tudi plezalni navdušenci, pod pogojem, da so dopolnili 15 let. Povabljenih je po deset najboljših tekmovalcev ženske in moške svetovne lestvice, ki imajo nastop v finalu že zagotovljen. Kljub temu pa jih bodo ljubitelji plezalnega športa danes v Kopru lahko videli, vključno z lanskim zmagovalcem svetovnega pokala, Južnim Korejcem Jongvom Čonom ter najboljšima slovenskima plezalcema, vodilnim v svetovnem pokalu v balvanskem plezanju Jernejem Krudrom in Janjo Garnbret. Tudi sicer je za slovenskim plezanjem zelo uspešno leto. V ljubljanskem finalu bo tekmovalo po 20 tekmovalcev v moški in ženski kategoriji - deset najboljših ima nastop zagotovljen, deset pa si ga bo zagotovilo po današnjih kvalifikacijah. Zahtevnostna stopnja plezalnih problemov bo sodila v najvišji rang, tekmovalci pa bodo imeli štiri ure časa, da preplezajo čim več postavljenih težavnostnih stopenj.

160 tekmovalcev je prijavljenih za kvalifikacije.

Kot nam je povedal vodja koprskega centra Luka Fonda, je bilo do včeraj prijavljenih približno 160 tekmovalcev (prijavnina je 20 evrov), vendar jih bo plezalo zagotovo več, saj je čas za prijavo uro pred začetkom dogodka. Veliko tekmovalcev je bilo v zadnjih tednih na Kitajskem, od koder je prek spleta težko oddati prijavo. Vstop v dvorano je prost.

Današnje kvalifikacije bodo razdeljene v dve skupini. V eni bodo rangirani tekmovalci, v drugi pa rekreativci, ki ne morejo napredovati v finale. Ti tekmujejo na zaupanje, saj se tudi točkujejo sami. Vsak rešen plezalni problem je vreden 1000 točk.


Najbolj brano