Priložnost za sodelovanje

Inštitut za mladinsko politiko Ajdovščina je v sodelovanju z Razvojno agencijo ROD Ajdovščina v okviru festivala Okusi Vipavske v dolino povabil dijake dvojezične Višje šole za gospodarske poklice Št. Peter iz Šentjakoba v Rožu pri Celovcu, ki se bodo med študijem izobraževali za someljeje. Dijaki so se spoznali z mladimi vinarji in drugimi ponudniki v Vipavski dolini.

Koroški dijaki so bili navdušeni nad programom enodnevnega 
obiska Vipavske doline.  Foto: Marijan Močivnik
Koroški dijaki so bili navdušeni nad programom enodnevnega obiska Vipavske doline.  Foto: Marijan Močivnik

ZEMONO > “Vipavska dolina postaja vse bolj prepoznavna vinsko-kulinarična destinacija. Ponudniki iz Vipavske doline želijo svoje pridelke ponujati tudi na avstrijskem Koroškem, ker je turistično močno območje in ker med deželama že obstajajo zgodovinske vezi. Občasno sodelovanje je že, mladi vinarji, ki širijo svojo ponudbo na kmetijah, pa želijo, da postane še močnejše. Na Inštitutu za mladinsko politiko smo prepoznali priložnost, da jim približamo trg avstrijske Koroške, zato smo na obisk povabili dijake 3. letnika višje šole za gospodarske poklice, ki bodo v nadaljevanju šolanja vpisali program someljejstva. Upamo, da smo jih navdušili, da bodo v študij vključili tudi naša vina, in da bodo prve stike z našimi mladimi vinarji še okrepili,” je ob robu obiska pojasnila v. d. direktorice inštituta Nina Bavčar Čargo.

Koroški dijaki so se najprej ustavili v Vinoteki Vipava, kjer so jih med drugimi pozdravili vipavski župan Ivan Princes, predstavnica mladih vinarjev Špela Štokelj in direktorica Razvojne agencije Rod, Brigita Habjan Štolfa, ki vidi v tem obisku dodano vrednost festivala Okusi Vipavske ter priložnost, da se vinarstvo in vinogradništvo približa mladim.

Po obisku Vinarskega muzeja jih je na Visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici sprejela dekanja Branka Mozetič Vodopivec. Druženje so nadaljevali v Gostilni pri Lojzetu, kjer so jih pričakali Tomaž Kavčič in mladi vinarji, dobrodošlico so jim izrekli ajdovski župan Tadej Beočanin, predsednik Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije Ivan Peršolja in najboljši somelje Slovenije 2018 Martin Gruzovin. Obisk Vipavske doline so sklenili na festivalu Okusi Vipavske, kjer so predstavili svojo šolo in vino koroškega pridelovalca Hrena. Obiska se je udeležil tudi podpredsednik Slovenske gospodarske zveze iz Celovca Felix Wieser. Kot je pred slovesom povedal ravnatelj šole Stefan Schellander, so bili nad programom navdušeni in izrazil željo, da bi obisk Vipavske doline postal tradicionalen.


Najbolj brano