Popovič tovornjake usmeril v središče Kopra

Od danes velja na bertoški vpadnici novi prometni režim. Župan Boris Popovič je v imenu Mestne občine Koper (MOK) sprejel interventni ukrep, s katerim je prepovedal vožnjo po tej cesti za vsa tovorna vozila, težja od 7,5 tone. To pomeni, da bodo vsi tovornjaki proti Luki Koper vozili mimo koprskega trgovskega središča, če bo seveda ukrep obveljal.

Zaradi prepovedi, ki jo od danes uvaja koprska občina, se 
tovornjaki spet selijo na mestne prometnice. Gnečo in zastoje je 
pričakovati predvsem na območju krožišča s fontano ob Planetu 
Koper.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Zaradi prepovedi, ki jo od danes uvaja koprska občina, se tovornjaki spet selijo na mestne prometnice. Gnečo in zastoje je pričakovati predvsem na območju krožišča s fontano ob Planetu Koper.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Sprememba prometnega režima je udarila kot strela z jasnega in ni presenetila samo voznikov tovornjakov in domačinov, temveč tudi Luko Koper in Dars. Danes še ni bilo moč dobiti prvih odzivov na nepričakovani ukrep, ki bo zagotovo povzročil dodatno gnečo na izvozu iz hitre ceste proti Planetu Koper, nekdanjemu Planetu Tuš, in drugim trgovskim centrom. Prav tako je težko predvideti, ali se bo ob takšnem načinu pritiska le premaknila ureditev bertoške vpadnice z mrtve točke.

Kot smo nedavno poročali, je cestišče bertoške vpadnice zaradi prevelike obremenjenosti s težkimi tovornimi vozili v poraznem stanju in že dlje časa kliče po vsaj najnujnejši obnovi. Ker se tovorna vozila med vožnjo izogibajo poškodbam in luknjam na cestišču, s tem močno ogrožajo varnost udeležencev v prometu, poudarjajo v občinski upravi.

Do dogovora z državo ni prišlo

Pojasnjujejo, da do dogovora z državo oziroma Darsom glede sanacije najhujših poškodb na cestišču kljub številnim usklajevanjem in dogovarjanju vseh pristojnih služb še ni prišlo. Zato so se odločili za interventni ukrep, ki tovornjakom prepoveduje vožnjo po bertoški vpadnici.

Po Bertoški vpadnici se v povprečju pelje tudi do 16.500 vozil dnevno, od tega 2800 težkih vozil (17 odstotkov). Ocenjeno je, da bo do leta 2030 to število zraslo do 27 tisoč vozil na dan (od tega kar 5200 težkih vozil oziroma 19 odstotkov).

Tovorni promet je tako do nadaljnjega v celoti preusmerjen na Ankaransko cesto, mimo turbo krožišča s fontano, pri trgovskem centru Planet Koper. Tam je torej že v kratkem pričakovati gnečo in zastoje, zlasti ob prometnih konicah.

V občini še pojasnjujejo, da so bertoško vpadnico na prošnjo države pred leti prevzeli v začasno upravljanje, in sicer do izgradnje serminske vpadnice, do katere pa ni prišlo, saj je projekt padel v vodo.

Prepoved vožnje za tovorna vozila, težja od 7,5 tone, od danes velja na odseku bertoške vpadnice, med krožiščem pri GORC Sermin ter križiščem Bertoške in Ankaranske vpadnice, ter na Ankaranski vpadnici do krožišča pri podjetju Porsche Koper.

Vhod v Luko Koper ni onemogočen

Zato je urad za gospodarske javne službe MOK danes izdal delovni nalog za ureditev prometne signalizacije Cestnemu podjetju Koper, ki je nalogo danes popoldne tudi izpolnil. Z njim je na odseku bertoške vpadnice, med krožiščem pri GORC Sermin ter križiščem bertoške in ankaranske vpadnice, ter na ankaranski vpadnici do krožišča pri podjetju Porsche Koper prepovedana vožnja za tovorna vozila, težja od 7,5 tone. Opozoriti velja, da s tem ni onemogočen vhod v Luko Koper, temveč bo promet vanjo in iz nje potekal po drugi strani.


Najbolj brano