V Planetu Koper konec celodnevnega brezplačnega parkiranja

V garažni hiši nakupovalnega središča Planet Koper, nekdanjega Planeta Tuš, postavljajo zapornice na obeh vhodih, glavnem in stranskem, tako z Ljubljanske kot Kolodvorske ceste. Delovati bodo začele v prvem ali drugem tednu junija in tedaj bo doslej brezplačno parkiranje postalo plačljivo.

Za temi zapornicami na vhodu v garažno hišo postavljajo nove, da 
vozniki-obiskovalci nakupovalnega središča  ne bi obtičali na 
cesti.   Foto: Alenka Penjak
Za temi zapornicami na vhodu v garažno hišo postavljajo nove, da vozniki-obiskovalci nakupovalnega središča ne bi obtičali na cesti.  Foto: Alenka Penjak

KOPER > Informacijo potrjuje center menedžer Planeta Koper Mihael Petrovič. “Parkiranje bo plačljivo od 6. do 24. ure oziroma uro dlje ob vikendih in bo brezplačno le za obiskovalce trgovin, gostinskih lokalov in Cineplexxa.” Zanje bodo brezplačne prve tri ure oziroma prvih pet ur za obiskovalce kinodvoran. Slednjim bodo parkirni listič podaljšali ob nakupu vstopnic. Preostali bodo morali biti bolj pozorni na čas, kot so bili doslej, ker jim bodo parkiranje, daljše od treh ali petih ur, zaračunali.

Koliko, se v Planetu Tuš še ne želijo izreči. Pravijo le, da bo parkirnina primerljiva s tisto na javnih parkiriščih. Po tej logiki bi lahko za vsako dodatno uro odšteli en evro.

Tuj lastnik in tuj upravljalec

Julija 2016 je Planet Tuš za 56 milijonov evrov kupil Greenbay Investment, južnoafriški nepremičninski sklad s sedežem na Mavricijusu. Slovensko trgovsko podjetje Tuš ima z novim lastnikom sklenjeno najemno pogodbo za hipermarket in drogerijo. S Planetom Koper pa upravlja ljubljanska podružnica nepremičninskega podjetja CBRE, ki ima sedež v Veliki Britaniji.

Nekaj od skupaj 1097 parkirnih mest v štirih etažah bodo namenili zaposlenim v trgovskem centru, predvsem v najvišji etaži. Razmišljajo tudi, da bi uvedli parkirne abonmaje, vendar je po Petrovičevih besedah o tem prezgodaj govoriti.

“S parkiriščem ne nameravamo služiti, želimo si, da bi obiskovalcem nakupovalnega središča v vsakem trenutku nudili prosta parkirna mesta, ki jih zdaj ni,” poudarja. Da je v zadnjih nekaj mesecih težko dobiti prost boks, so opazili sami. Na to, da pred Planetom Koper puščajo avtomobile tudi zaposleni v bližnjih podjetjih in naključni obiskovalci Kopra, jih opozarjajo tudi kupci. Parkirni kaos se je povečal, odkar so zmanjšali makadamsko parkirišče za koprsko tržnico.

Da ne bi z zapornicami povzročali zamaškov na cesti zunaj garažne hiše, jih bodo postavili v notranjosti. Na glavnem vhodu bodo 25 metrov od ceste, “tako da bo na parkirni listič lahko sočasno čakalo 12 voznikov”, na stranskem vhodu bodo lahko nemoteno čakali “trije do štirje vozniki”, pravijo v Planetu Koper. Skupaj bodo namestili pet zapornic; na glavnem vhodu dve, na stranskem eno in po eno na obeh izhodih.

V nakupovalnem središču pred vhodom v mesto Koper se obeta še nekaj sprememb. V začetku junija bo v pritličju trgovskega centra (kjer je delovala kavarna Glacial) začel delovati nov gostinski lokal. Kjer sta bila do konca aprila 2016 diskoteka, biljard in bowling dvorana ter je bilo sprva slišati, da se bo tja preselila Müller Drogerija, bodo zaživele restavracije in trgovine. Petrovič pravi, da je potrebnih nekaj preureditvenih del, ki se jih bodo lotili prihodnje leto. Takrat bodo izpeljali tudi celostno prenovo nakupovalnega središča, ki so ga odprli pred osmimi leti. MC


Najbolj brano