Pri datumu poroke se lahko zatakne

Pari, ki bi želeli civilni postopek zakonske zveze še letos skleniti v poročni sobi v Lanthierijevem dvorcu, se lahko znajdejo na suhem, če ne bodo pohiteli. Po dogovoru med Upravno enoto Ajdovščina in Univerzo v Novi Gorici je v najbolj želenem obdobju na voljo 15 sobot, ki pa so že precej zasedene. A pari imajo tudi drugačne želje.

V Lanthierijevem dvorcu je za sklenitev civilne poroke na voljo 15 
sobot v letu.  Foto: Leo Caharija
V Lanthierijevem dvorcu je za sklenitev civilne poroke na voljo 15 sobot v letu.  Foto: Leo Caharija

VIPAVA > “Malo čudno je, da se naši občani ne morejo civilno poročiti v Lanthierijevem dvorcu takrat, ko bi se želeli, češ da je kvota že zapolnjena. Če je temu tako, potem predlagam, da se število razpoložljivih sobot s 15 poveča vsaj na 20, če že ni mogoč drugačen dogovor,” je nedavno na seji vipavskega občinskega sveta izpostavil svetnik Anton Lavrenčič. Da ne gre za osamljen primer, so se strinjali ostali. Dodali so, da ta in podobni režimi obiska prenovljenega dvorca, ki je v lasti Občine Vipava, v zakupu pa ga ima Univerza v Novi Gorici, ne prispevajo k razvoju turizma v Vipavi. Za župana Ivana Princesa predlog svetnika Lavrenčiča očitno ni nemogoč, saj je odgovoril, da je že “vse urejeno.”

Letos več porok

A na ajdovski upravni enoti doslej niso dobili obvestila o morebitni spremembi sporazuma z Univerzo v Novi Gorici, po katerem je tako imenovana doktorska soba dvorca ob izbranih terminih uradni prostor za sklenitev zakonske zveze. “Za letos smo podpisali podoben dogovor kot za lansko leto, torej za 15 sobot, ki smo jih razporedili v najbolj želene termine. V tem okviru z univerzo sodelujemo brez težav,” je pojasnila načelnica ajdovske UE Karmen Ražem.

85 zakonskih zvez je bilo lani sklenjenih na območju UE Ajdovščina.

Po uradnih podatkih je bilo lani na območju UE Ajdovščina sklenjenih 85 zakonskih zvez. 42 v poročni sobi dvorca Zemono, 18 v Lanthierijevem dvorcu, devet na sedežu enote in 16 zunaj uradnih prostorov. Podatki za letos napovedujejo nekaj več civilnih porok.

Po besedah načelnice je letos med pari nekaj več povpraševanja za civilne poroke v Lanthierijevem dvorcu. “Vsi dogovorjeni termini se polnijo, pari pa se zanimajo tudi za sobote, ki so zunaj dogovorjenega termina, zlasti za 15. september. A o tem se z univerzo še nisem pogovarjala, ker sem bila odsotna,” je še dodala načelnica. Z univerze smo dobili odgovor, da zadeve tečejo skladno z dogovorom z upravno enoto. S potrebami po dodatnih terminih doslej niso bili seznanjeni. “Sicer pa je po naših podatkih še kar nekaj prostih terminov znotraj petnajstih dogovorjenih sobot.” so še pojasnili z univerze.

Posebne želje so plačljive

Civilne poroke na Zemonu in v Lanthierijevem dvorcu so za mladoporočence brezplačne, če jih sklepajo ob sobotah, med uradnimi urami, to pomeni med 12. in 18. uro. Za poroke zunaj uradnih prostorov in zunaj uradnih ur je treba plačati pavšalni znesek 170 evrov, ki ga določa pravilnik o sklepanju zakonske zveze.

Gneča tudi na Zemonu

Po besedah načelnice se povpraševanje po civilni poroki v Vipavi povečuje zaradi večje prepoznavnosti dvorca. Delno pa tudi zato, ker je poročna soba dvorca Zemono pogosto zasedena. “Na Zemonu so nam v večini sobot na voljo zgodnejše ure, po 14. uri pa običajno ni možnosti. A se ne smemo pritoževati, ker so gostitelji zelo razumevajoči,” je še povedala Ražmova. Kot zanimivost je dodala, da so v prvih štirih mesecih letos sklenili že dvanajst zakonskih zvez neposredno pred matičarko, brez posebnega poročnega obreda.


Najbolj brano