Za ene preizkus, za druge že vrhunec

Začenja se kajakaška sezona, ki šteje. Konec tedna jo bodo s prvo tekmo svetovnega pokala odprli sprinterji na mirnih vodah, dva tedna kasneje jim bodo kar s svetovnim prvenstvom sledili tekmovalci v spustu na divjih vodah.

Včeraj se je predstavil del reprezentance v sprintu na mirnih vodah 
in spustu.  Foto: Aleš Sorta
Včeraj se je predstavil del reprezentance v sprintu na mirnih vodah in spustu.  Foto: Aleš Sorta

LJUBLJANA > Prva postaja svetovnega pokala na mirnih vodah bo madžarski Szeged. V šestčlanskem reprezentančnem zastopstvu prevladuje primorski pridih. Zaradi nosečnosti bo sicer manjkal v preteklem desetletju najmočnejši člen, Špela Ponomarenko Janjić, ki bo, kot je znano, izpustila letošnjo tekmovalno sezono. Kolikor se bo le dalo, bo vztrajala na treningih in z nasveti pomagala mlajšima reprezentančnima kolegicama Anji Osterman in Mii Medved, ki sta se pred preteklo sezono priključili vadbenemu programu Stjepana Janjića. Četverica je bila včeraj prisotna na predstavitvi, ki so jo pripravili pri Kajakaški zvezi Slovenije.

“Menim, da mi bo enoletni premor ustrezal in bom motivirana dočakala izzive, ki me čakajo v naslednjih dveh letih,” je povedala Ponomarenkova, ki se namerava po že preverjenem receptu vrniti na tekmovališča. Dotlej bo rezultatska pozornost usmerjena na Ostermanovo in Medvedovo, ki bosta v Szegedu nastopili v dvojcu. Medvedova, pri kateri bo letos tekmovalni utrip v absolutni konkurenci krojila matura, ostaja nadvse ambiciozna. “Nekaj več je usklajevanja in stresa, a vse se da, če se hoče,” je povedala Mia Medved, ki je v letošnji sezoni iz mladink prestopila med mlajše članice.

4 primorski sprinterji na mirnih vodah bodo letos zastopali slovenske barve v absolutni konkurenci.

Več izkušenj in kilometrine ima Ostermanova, ki je lani v navezi s Ponomarenkovo nizala vrhunske uvrstitve v kajakaškem dvojcu. Letos bo prevzela Špelino vlogo. Ob dveh tekmah svetovnega pokala ter evropskem in svetovnem prvenstvu bo nastopila tudi na sredozemskih igrah. Pri moških ob izkušenem Joštu Zakrajšku v reprezentančni krog zadnjih let sodita tudi Primorca Alan Apollonio in Simon Blažević. Prvi je še zadnje leto mlajši član, drugi pa je v tej sezoni prestopil prag kategorije do 23 let. Oba bosta branila slovenske barve v Szegedu med posamezniki. Na drugi postaji svetovnega pokala v Duisburgu in morda tudi na sredozemskih igrah pa bo Blažević predvidoma združil moči z Rokom Šmitom v dvojcu.

Spustaše na divjih vodah tekmovalni vrhunec čaka že konec maja oziroma prve dni junija. Svetovno prvenstvo bo v švicarski Muoti. Naravna reka naj bi ustrezala tudi serijskemu zbiralcu odličij med kajakaši Nejcu Žnidarčiču. Lani je na generalki, ki je štela za svetovni pokal, tudi zmagal. “Ko so bile reke divje, sem osvajal medalje tudi v klasiki. Po šestih drugih mestih pa si predvsem želim, da bi prišel do tretjega naslova v sprintu,” je povedal Žnidarčič, ki je z reprezentančnimi kolegi danes že odpotoval na trening v Švico.


Najbolj brano