Izigrani delavci v državni Lipici

Več kot leto in pol lipiški gostinski in turistični delavci že čakajo na plače, regres, neizplačane nadure in druge evre, ki so jih zaslužili z delom v družbi Lipica turizem, preden je ta decembra 2016 pristala v stečaju. Dobili jih bodo šele prihodnji mesec. A niti tedaj še ne vseh, temveč le 42 odstotkov, torej manj kot polovico prisluženih evrov.

Stečaj družbe Lipica turizem je šolski primer izigravanja delavcev, za katerim stoji država kot lastnica Lipice, ki s tem kaže enega najslabših možnih zgledov odnosa do delavcev. Izigravanj delavcev je bilo ob stečaju in po njem cela vrsta.

Stečaj družbe Lipica turizem je šolski primer izigravanja delavcev, za katerim stoji država kot lastnica Lipice.

Prvo se je zgodilo, ko je državna kobilarna prevzela od družbe Lipica turizem vso gostinsko in turistično dejavnost, ni pa prevzela delavcev, čeprav bi po zakonih, ki jih je spisala sama, to morala storiti.

Namesto tega jim je ponudila v kobilarni novo zaposlitev za isto delo, a z večinoma nižjo plačo in vprašljivim priznavanjem doseženih pravic iz dela. Kar je bilo novo izigravanje. Tisti, ki se za to niso odločili, so morali po pravico na sodišče. In tam je državna kobilarna, namesto da bi se z njimi čim prej poravnala, raje izgubljala denar za odvetnike in sodne stroške.

Vsi so medtem čakali na poplačilo plač, regresa, nadur in drugih prisluženih evrov iz stečajne mase. A stečajna masa Lipice turizma je pičla. Ne samo zato, ker je imela družba v lasti le vilice, žlice in krožnike, nekaj vitrin in hladilnikov ter opremo na igrišču za golf, temveč tudi zato, ker so ji tik pred stečajem “pobrali” še skoraj 100.000 evrov. Nekdanje vodstvo družbe (pred stečajem sta jo vodila Darko Ravnikar in Lorela Dobrinja) je namreč prodalo del opreme kobilarni za drobiž, za povrh pa sklenilo še dve pogodbi za trženje z zasebnikoma, ki, kot se je izkazalo, tega dela sploh nista opravila. Stečajna upraviteljica vse troje izpodbija na sodišču in če ji bo uspelo dokazati, da je šlo za izigravanje oziroma kar goljufanje družbe, bo za delavce ostalo vsaj nekoliko več.

Edini svetli točki v zgodbi tega žalostnega stečaja sta sindikat (zlasti eden), ki delavce dobro podpira v postopkih pred sodiščem, in stečajna upraviteljica družbe Lipica turizem, ki se res trudi iskati vse možne rešitve v korist delavcev.


Preberite še


Najbolj brano