Ko slikanje ni konjiček, ampak delo

Kruh je moja umetnost, na razstavi, ki so jo v petek odprli v Mestni galeriji Nova Gorica, sporoča slikar Silvester Plotajs Sicoe.

Razstavo so odprli (z leve) slikar  Silvester Plotajs  Sicoe, direktorica 
Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc in likovni kritik Brane 
Kovič.   Foto: Matej Vidmar
Razstavo so odprli (z leve) slikar Silvester Plotajs Sicoe, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc in likovni kritik Brane Kovič.  Foto: Matej Vidmar

NOVA GORICA > Leta 1965 rojeni Silvester Plotajs Sicoe je leta 1988 na Akademiji za likovno umetnost v rodni Ljubljani diplomiral pri Emeriku Bernardu, se študijsko izpopolnjeval tudi na Akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem in od leta 1992 deluje kot svobodni ustvarjalec. Je dobitnik več nagrad, nazadnje priznanja Riharda Jakopiča leta 2013.

Od konca osemdesetih let prejšnjega stoletja je skupaj z drugimi ali samostojno že neštetokrat razstavljal tako doma kakor v tujini in se leta 2001 med drugim predstavil tudi v Mestni galeriji Nova Gorica, tedaj prvič. Zdaj so je tja vrnil s svojimi najnovejšimi deli.

Na tokratni razstavi, naslovljeni Kruh je moj art, slike pripovedujejo o tem, kako si umetnik služi svoj kruh, so zapisali v galeriji.

“Slikanje je resno delo, ki zahteva veliko znanja in spretnosti, sposobnosti opazovanja in refleksije ter invencije, s katero se čutna izkušnja prenese v podobo s pomenom, kodiranim na specifičen način,” je opis postavitve začel likovni kritik Brane Kovič.

“Združil” je Van Gogha, Beuysa in zvezdnato nebo nad Tivolijem

Pojasnjuje, da so kot motivi v razstavi združeni Vincent van Gogh (1853-1890), nemški umetnik in mitraljezec v bombniku nacistične Luftwaffe Joseph Beuys (1921-1986) in zvezdnato nebo nad parkom Tivoli v Ljubljani.

Slikarka govorica Silvestra Plotajsa Sicoeja je “strukturno večplastna, barvno intenzivna, nemalokrat s pridihom ludičnosti”, ugotavlja Kovič. Vselej sta nekako prisotna poudarjena barvitost del in sproščeno kombiniranje likov z znaki, medtem “ko se ikonografske sestavine spreminjajo tako, da se okrog izbranega izhodišča izpostavljajo enkrat bolj figuralni, drugič bolj dekorativni elementi”. Likovni kritik v razstavljenih delih opaža aluzije na pomembne etape iz zgodovine sodobne umetnosti, ki se prepletajo z umetnikovimi neposrednimi vsakdanjimi vtisi.

Umetnost ga hrani metaforično in dobesedno

Silvester Plotajs Sicoe “razmišlja o tem, kaj lahko naredi sliko kot enkratno vizualno izjavo, in samoumevno mu je, da so njene sestavine heterogene, prevzete iz različnih virov ter na različne načine soočene na slikovni površini ne glede na njeno velikost”, še pojasnjuje Kovič. Pojavno resničnost umetnik spreminja v likovne interpretacije pojmov in predstav, pri čemer svoboda njegovih odločitev ni v ničemer omejena. “Kot torej gledalcu predoči ugotovitev, da živi od svoje umetnosti in ga ta hrani tako dobesedno kot metaforično, mu obenem sporoča, da je to delo kot vsako drugo, ki si ravno tako zasluži spoštovanje in dostojanstveno obravnavo,” še poudarja Brane Kovič.

Razstava Kruh je moj art bo v Mestni galeriji Nova Gorica na ogled do izteka maja.


Najbolj brano