“Ne gre za poslovanje bolnišnice!”

Na generalni policijski upravi (GPU) so včeraj potrdili, da Nacionalni preiskovalni urad vodi predkazenski postopek, povezan z dobavo medicinskega materiala v Ortopedski bolnišnici Valdoltra (OBV). Vodstvo OBV poudarja, da gre za dodatek k preiskavi, ki zajema obdobje 2008-2011 in ne za poslovanje OBV.

Radoslav Marčan  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Radoslav Marčan  Foto: Zdravko Primožič/FPA

VALDOLTRA > V javnosti je v četrtek zvečer odmevala informacija, da so kriminalisti obiskali OBV in pod drobnogled vzeli predstojnika oddelka za protetiko Simona Kovača, pri katerem so opravili tudi hišno preiskavo. V OBV so zasegli del dokumentacije in Kovačev računalnik, saj preiskujejo nabavo kolčnih protez med letoma 2008 in 2011 in sumijo, da je Kovač tedaj večkrat prejel podkupnino od dobaviteljev. Kovač je takoj javno zanikal vse obtožbe in jih označil za absurdne.

Poudarja, da ni storil nič nezakonitega in da predstavnikov dobaviteljev, ki jih omenjajo, sploh ne pozna. Ob tem je vodstvo OBV sporočilo, da je bilo poslovanje transparentno in zakonito in da bodo za svojimi zaposlenimi stali vse dotlej, dokler se jim morebitna krivda ne dokaže.

Radoslav Marčan, direktor Ortopedske bolnišnice Valdoltra: “Zaposleni smo bili presenečeni nad obiskom kriminalistov, saj gre za obdobje, ki so ga že pred časom vzeli pod drobnogled in smo bili prepričani, da so že zbrali vse potrebne podatke.”

Preiskave na štirih lokacijah

Nacionalni preiskovalni urad vodi predkazenski postopek zoper tri osebe, so na vprašanja Primorskih novic odgovorili na GPU. Postopek je povezan s kaznivim dejanjem nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril v povezavi s posli dobave medicinskega materiala v javnem zavodu z območja koprske policijske uprave. Katerem, na GPU niso razkrili. “Včeraj so preiskovalci opravili preiskave poslovnega in zasebnih prostorov na štirih različnih lokacijah,” je pojasnil Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete.

Dodal je, da predkazenski postopek usmerja specializirano državno tožilstvo s konkretnimi strokovnimi navodili in usmeritvami ter predlogi za zbiranje dokazov. Nacionalni preiskovalni urad sicer vodi predkazenski postopek na podlagi lastne dejavnosti. Dugih podrobnosti pa, kot je pojasnil Menegalija, zaradi interesa preiskave ne morejo posredovati.

Stojijo za zaposlenimi

Direktor OBV Radoslav Marčan je včeraj za Primorske novice poudaril: “Navedbe medijev, da je pod drobnogledom poslovanje OBV, so neresnične in izkrivljene. Ne gre za poslovanje OBV, gre za dodatek k preiskavi iz leta 2013, ki zajema obdobje med letoma 2008 in 2011 in še ni zaključena in zadeva še ni v nobenem sodnem postopku. Seveda se zavzemamo, da se zadevo podrobno razišče in dejstva sporoči javnosti, a dokler ni nikomur dokazana kakršna koli krivda, stojimo za vsemi zaposlenimi.”

Marčan je, najprej kot v.d. direktorja, vodenje OBV prevzel maja leta 2013. V preiskovanem obdobju je bil vodja artroskopske dejavnosti.

Marčan glede četrtkovega obiska kriminalistov še dodaja: “Zaposleni smo bili presenečeni nad njihovim obiskom, saj gre za obdobje, ki so ga že pred časom vzeli pod drobnogled in smo bili prepričani, da so že zbrali vse potrebne podatke. Gre pa za sum, ki še prav nič ne pomeni. A že sum in vnovično dodatno preiskovanje nista prijetna ne za Kovača ne za OBV. Upamo, da se bo ta postopek čim prej zaključil in bo čim prej znan izid za že omenjeno obdobje.”


Najbolj brano