Pivka je dobila novega občana

Občina Pivka svoj praznik obeležuje 9. maja v spomin na vseslovenski tabor na gradu Kalec leta 1869. Osrednja prireditev je bila sinoči v Krpanovem domu, ko je župan Robert Smrdelj podelil priznanja, plakete in naziv častnega občana.

Letošnji pivški občinski nagrajenci na sinočnji slavnostni prireditvi. Foto: Simon Avsec
Letošnji pivški občinski nagrajenci na sinočnji slavnostni prireditvi. Foto: Simon Avsec

PIVKA > Letošnji častni občan Pivke je postal ginekolog Aleksander Merlo, že štiri desetletja predan svojemu poklicu v bolnišnici za ženske bolezni in porodništvo v Postojni, ki jo tudi že dolgo uspešno vodi. Čeprav ni Pivčan, to ni ovira za nagrado.

“S tem, od kod kdo prihaja, se niti v preteklosti nismo obremenjevali. Zelo je zaznamoval naš prostor,” pravi pivški župan Robert Smrdelj. V Pivki si ga nekoliko lastijo tudi zato, ker je na začetku zdravniške kariere delal tudi tam, njegove pacientke pa so bile in so številne občanke Pivke.

Plaketo je prejel župnik Marjan Škvarč, ki vodi župnijo Pivka od leta 2000, pet let zatem je prevzel še župnijo Šmihel. V obeh skrbi za dejavnosti ministrantov, bralcev, pritrkovalcev, pevcev, kolednikov in drugih. Vodi obe župnijski Karitas, dejaven je v dobrodelni skupini Bejš če uejdeš, ki je pomagala graditi hiše in šole po vsem svetu. Za lopato je poprijel tudi pri obnovi župnišč v Pivki in Šmihelu, organizira mnoge dogodke, predvsem za otroke in mladino.

Druga plaketa je šla v roke Sonje Vodopivec, učiteljice, ravnateljice in zdaj pomočnice ravnateljice šole v Pivki. Od leta 2001 je spodbujala vključevanje v mednarodne projekte, sodelovanje s šolo v pobrateni občini Durach v Nemčiji, kot članica občinskega sveta in komisij si je prizadevala za financiranje družbenih in izobraževalnih dejavnosti. Leta 1996 je bile med ustanovitelji Društva prijateljev mladine Pivka, leta 2000 pa Vaškega društva Petelinje, kjer se v domačem kraju posveča predvsem pripravi Petelinjskega teka, ene največjih prireditev v občini.

Priznanje je prejela Radenka Kapelj, dolgoletna članica Društva upokojencev Pivka, največjega društva v občini. V letih, ko ga je tudi vodila, mu je vrnila ugled, povečala število članov in okrepila sodelovanje z drugimi. Delo nadaljuje na humanitarnem področju, deset let vodi program Starejši za starejše - za kakovost življenja doma. Leta 2015 je prejela priznanje Zveze društev upokojencev Slovenije za dolgoletno nesebično in požrtvovalno delo.

Drugo priznanje je ob 20-letnici prejel ansambel Narcis. Ustanovili so ga David Penko, Damjan Penko ter Pavel Kaluža in prvič zaigrali v Narinu. Kasneje se jim je pridružila pevka Anita Penko Maslo, ki jo trenutno nadomešča Tinkara Volk, pa Uroš Ferenc, več narodnozabavnih viž so ustvarili z Jožetom Skubicem. Izdali so dva albuma, nov CD napovedujejo za prihodnje leto. Posneli so tudi osem videospotov, v domačem okolju in z domačimi ljudmi.


Najbolj brano