Odhajajoči kirurgi: sistem je nevaren za otroke in osebje

V UKC razmišljajo o tem, da bi povsem ukinili program otroške kardiologije, je povedal generalni direktor Aleš Šabeder, potem ko so trije kardiologi dali odpoved, ker je, kot so zapisali, sistem nevaren za bolnike in osebje. Tam zdaj ostaja le še ena zdravnica, ki ji pogodba o zaposlitvi poteče čez en mesec.

Dejavnosti otroške kardiologije v Ljubljani grozi zaprtje. Foto: STA
Dejavnosti otroške kardiologije v Ljubljani grozi zaprtje. Foto: STA

LJUBLJANA > “Stanje je alarmantno, težave mejijo že na nacionalni problem,” je ocenil Aleš Šabeder. Poudaril je sicer, da iščejo rešitve. A če v naslednjih dveh mesecih ne najdejo nadomestnih otroških kardiologov, ki jih iščejo tudi v tujini, obstaja možnost ukinitve tega programa. To bi pomenilo, da bi morali otroci v tujino na vsak pregled; na oddelku za otroško kardiologijo na leto opravijo približno 4000 pregledov.

“Sprejeli smo eno najtežjih odločitev v življenju”

Otroško kardiologijo zapuščajo Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić. V skupni izjavi medijem so zapisali, da gre za eno najtežjih odločitev v njihovem dosedanjem poklicnem življenju. Kritični so do nove pogodbe s praško bolnišnico Motol o sodelovanju na področju otroške srčne kirurgije, saj bo otroški srčni kirurg po novem prisoten v Ljubljani le nekaj dni na mesec. Po njihovem mnenju je takšen sistem nevaren za bolnike in za zdravstveno osebje. Kardiologi imajo sicer dvomesečni odpovedni rok, tako da ambulante delajo, otroci so naročeni na preglede. Kam v tujino bodo pošiljali otroke v primeru ukinitve programa, vodja programa Mirta Koželj še ne more povedati.

Ministrstvo: nacionalni inštitut 1. julija

Prav zaradi nenehnih sporov in afer v programu, zaradi katerih so odhajali številni slovenski strokovnjaki, se je vlada pred meseci odločila kot samostojni center ustanoviti Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. Vodil naj bi ga priznani srčni kirurg Igor Gregorič. Na ministrstvu za zdravje so tudi poudarili, da jim je vodstvo UKC zagotovilo, da bo za varno obravnavo otrok poskrbljeno do 1. julija, ko bo začel delovati nacionalni inštitut. Ministrica Milojka Kolar Celarc je sicer sprva napovedovala, da bo inštitut začel delovati že maja.

To ni prvi pretres v programu otroške srčne kirurgije UKC Ljubljana. Notranji spori, čemur so sledili odhodi, se v programu vlečejo že več kot desetletje, kar je privedlo do (skorajšnjega) propada programa.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je zagotovila, da se bodo sestali tudi s predstavniki staršev. Predstavnik društva Velik srček Mark Žitnik sicer ocenjuje, da so odhodi kardiologov odlična novica za otroke in starše: “Končno so se ustvarile razmere, da dobijo tudi otroci z napako na srcu oskrbo, kot jo potrebujejo.” Obžaluje, le da je do tega prišlo deset let prepozno.


Komentar novinarja

Jasna Arko

Bolni malčki, postranska stvar?

Vsaj deset let, po ocenah mnogih pa že dve desetletji, tuli alarm na otroški kardiologiji ljubljanskega kliničnega centra. Na edini nacionalni kliniki, kjer bi morali strokovno nenehno reševati življenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Zdaj ga zapuščajo še trije kardiologi. Čez mesec poteče pogodba še edini preostali zdravnici. Kot kaže, bo Slovenija prisiljena to dejavnost zapreti, ukiniti. Ali se bo zares kaj izcimilo iz nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, ki ga ...

Preberi več

Najbolj brano