O Grisonijevih in socialističnem samoupravljanju

Danes bodo v Kopru na svoj račun lahko prišli ljubitelji zgodovine. Organizirani bodo trije med sabo neodvisni posveti zgodovinarjev na visoki strokovni ravni.

Francesco Grisoni
Francesco Grisoni 

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper bo danes in jutri pripravila osrednji dogodek MO Koper ob Evropskemu letu kulturne dediščine z naslovom Plemiška družina Grisoni. Premožna rodbina Grisoni je močno vplivala na razvoj mesta, leta 1839 je mestu podarila prvo javno sirotišnico in vrtec za revne otroke v regiji.

Danes bo ob 10. uri v Pretorski Palači otvoritveni dogodek, ob 11. uri pa mu bo sledil mednarodni znanstveni posvet o knjižnici Grisoni. Ob 19. uri bodo v Palači Gravisi predstavili dvojezični katalog razstave. Jutri se bo nadaljeval znanstveni simpozij, ki bo ob 14.30 predstavil zaključke. Ob 11.30 bo prvi javno vodeni ogled Grisonijeve knjižnice v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper. Ob 18. uri bo še razstava arhivskega gradiva strokovne publikacije Koprska rodbina Grisoni in njene sorodstvene povezave v Pokrajinskem arhivu Koper.

Prav tako danes in jutri bo Inštitut za zgodovinske študije ZRS Koper v svojih prostorih na Garibaldijevi ulici organiziral znanstveno konferenco Jugoslovanski laboratorij politične inovacije o mednarodnih vplivih samoupravnega socializma. S strokovnjaki iz različnih evropskih držav bodo osvetlili proces oblikovanja jugoslovanskega samoupravnega socializma, ki je zbujal zanimanje med progresivnimi gibanji v demokratičnih državah, predvsem med evropskimi socialisti in socialdemokrati.

Oddelek za zgodovino Fakultete za humanistične študije pa danes začenja s ciklusom predavanj Zgodovinska pomlad 2018. Giulio Mellinato iz milanske univerze bo ob 17. uri v predavalnici Levant 3 predstavil svoje delo Sporni Jadran: politika, trgovina in posel med Italijo in Avstro-Ogrsko (1882-1914). Drugi dve predavanji tega ciklusa bosta še 15. in 23. maja.


Najbolj brano