Uživanje školjk iz našega morja je varno

Če smo otok smeti v morju v Istri nedavno videli povsem blizu obale, pa je še veliko plastike očem skrite. Gre za delce mikroplastike, ki plavajo na površini morja, tudi Jadranskega, ali pa za delce v sedimentih in školjkah. Nedavna raziskava je pokazala, da so koncentracije delcev mikroplastike v našem morju v primerjavi z rezultati za Sredozemsko morje precej visoke. Glede školjk pa raziskave kažejo, da vsebujejo razmeroma malo delcev mikroplastike.

 Foto: Jaka Jeraša
Foto: Jaka Jeraša

PRIMORSKA > Za Jadransko morje glede delcev mikroplastike ni prav veliko razpoložljivih podatkov, tako kot tudi za druga morja ne, saj je to precej novo področje raziskav. A nekaj izsledkov je le znanih. Strokovnjaki z Inštituta za vode, Kemijskega inštituta in Univerze v Novi Gorici so vzorčili in analizirali vzorce s površine našega morja. Raziskava je trajala 20 mesecev, zajela pa je 17 vzorčenj. Analiza je pokazala na precej visoko vsebnost delcev mikroplastike - povprečno približno 400.000 delcev mikroplastike na kvadratnem kilometru morja. Najvišje izmerjene koncentracije pa so bile že kar vrtoglave - gibale so se med dvema in tremi milijoni delcev na kvadratni kilometer.

V morju največ delcev polietena

Približno 80 odstotkov delcev so predstavljali delci polietena (PE), največ delcev je bilo velikih med enim in štirimi milimetri. Model je pokazal precejšen vpliv površinskih tokov na razporeditev mikroplastike v našem morju. Po oceni avtorjev so to precej visoke koncentracije v primerjavi z drugimi rezultati za Sredozemsko morje.

dr. Oliver Bajt, Morska biološka postaja Nacionalnega inštituta za biologijo: “Z gotovostjo lahko trdimo, da je za zdaj uživanje školjk popolnoma varno, saj je količina delcev mikroplastike praktično zanemarljiva.”

Delci mikroplastike pa se nabirajo tudi drugje. V sedimentih tako na obali kot na odprtem morju so raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo oziroma Morske biološke postaje določili do 40 delcev mikrodelcev v kilogramu suhega sedimenta. Prevladovali so delci, manjši od enega milimetra. V bolj zaprtih območjih, kot so mandrači in marine, so koncentracije višje, pri najvišjih je tudi do 300 delcev mikroplastike v kilogramu suhega sedimenta. Raziskovalci z Morske biološke postaje so v obalnem sedimentu na nekaterih lokacijah v našem morju določili povprečno 170 delcev v kilogramu suhega sedimenta. Ti rezultati so primerljivi z rezultati za nekatere druge dele Jadranskega morja, na primer v naravnem parku Zaliv Telaščica na Hrvaškem in severozahodnem delu jadranske obale (od Benetk do Ravenne). V sami beneški laguni so seveda koncentracije tudi do desetkrat višje.

V školjkah malo delcev mikroplastike

Za školjke (užitne klapavice) je na voljo le nekaj posameznih rezultatov. Raziskovalci so raziskovali gojene školjke in prostoživeče školjke. “Pomembnih razlik nismo ugotovili, verjetno predvsem zato, ker je bilo delcev mikroplastike razmeroma malo,” pravi dr. Oliver Bajt z Morske biološke postaje Nacionalnega inštituta za biologijo. V nekaterih školjkah so opazili kakšno nitko, a vse so bile zelo majhne, manjše od pol milimetra. “Večjih verjetno školjke niti ne morejo zaužiti. Tako lahko z gotovostjo trdimo, da je zaenkrat uživanje školjk popolnoma varno, saj je količina delcev mikroplastike dejansko zanemarljiva, same školjke pa tudi precej hitro izločijo delce mikroplastike.” Količina delcev, ki so jo določili raziskovalci, je tudi majhna, glede na nekatere podatke iz strokovne literature za druga morska območja. Bajt še poudarja, da so to le enkratni rezultati: “Za boljšo oceno bi morali spremljati vsebnost mikroplastike v školjkah v daljšem obdobju. Pa ne samo v školjkah, tudi v sedimentih.”


Najbolj brano