ŠPET v navzkrižnem ognju političnih interesov

V civilni iniciativi ŠPET - Krajani za napredno KS Škofije menijo, da so se znašli v navzkrižnem ognju političnih interesov, čeprav trdijo, da so se aktivirali zgolj zato, da po desetih letih agonije otrok in učiteljev v tehnično neustreznem objektu OŠ ti vendar dobijo obljubljeno novo šolsko stavbo in ne zgolj energetsko saniranega nadomestka.

 Vse bolj se zdi, da je OŠ Škofije postala tarča političnih interesov. Foto: Nataša Hlaj
Vse bolj se zdi, da je OŠ Škofije postala tarča političnih interesov. Foto: Nataša Hlaj

ŠKOFIJE > Ponovno so se oglasili, ker pravijo, da so priča poskusom njihove diskreditacije, tudi na osebni ravni, na kar pa ne pristajajo.

V preteklih dneh je namreč koprski župan Boris Popovič opozoril na po njegovem prepričanju sporen način zbiranja podpisov podpore za gradnjo nove šole. Pri tem se sklicuje na izjave nekaterih krajanov, tudi članice njegove stranke Koper je naš Vlaste Vežnaver, ki je ocenila, da je bilo vse skupaj “zavajajoče in nehigienično, saj so krajani Škofij podpisovali seznam, za katerega so bili marsikateri prepričani, da gre za seznam udeležencev zbora krajanov, ki je bil 3. aprila.”

Ko je želela, da se njeno ime zbriše s seznama podpisnikov, pa pravi, da so ji v civilni iniciativi pojasnili, da mora obrazložitev podati pisno. Nekateri krajani naj bi tudi potožili, da na terenu niso bili pravilno informirani o tem, kaj podpisujejo. Tudi zato koprski župan poziva ŠPET, naj dostavi 700 podpisov peticije za novo šolo.

Z nasprotnega brega civilna iniciativa sporoča, da so podpise, za katere so od KS Škofije dobili tudi uradno potrdilo, zbrali “pošteno in transparentno, z jasno izraženim razlogom zbiranja na podpisnih polah.” Zaradi zakona o varovanju osebnih podatkov pa podpisnih pol ne nameravajo javno objavljati. “653 jih je zbranih in prav vsak od podpisnikov je lahko ponosen, ker si želi najboljšo rešitev za naše otroke. Zbor krajanov se je letos izrekel enako kot leta 2016 in leta 2012,” še dodajajo.

Spomnimo, da se je Popovič premislil in zaustavil projekt energetske sanacije OŠ Škofije, to pa pripisal pritiskom in izsiljevanjem civilne iniciative. Tam pa ponavljajo, da ne bodo sodelovali pri nadzoru del, saj za to niso nastali in niso usposobljeni. “Nadzor nad opravljenim delom je zagotovljen in denarno ovrednoten v investicijskem načrtu izvedbe, zato naša prisotnost sploh ni pogoj za izvedbo,” ocenjujejo.

Napovedujejo, da bi lahko na prihodnji seji KS pred svetniki ponovno povzeli ugotovitve, ti pa naj na podlagi lastne presoje odločajo dalje. “Če še koga s pozicije moči odločanja zanimajo naše ugotovitve, smo vedno na voljo. Prav bi bilo, da o sklepih zborov krajanov in prizadevanjih civilne iniciative razpravlja tudi občinski svet, ki je sprejemal sklepe glede OŠ Škofije. Te se zdaj samovoljno spreminja,” opozarjajo.


Najbolj brano