Leto vodovoda, cest in čakanja

Preteklo leto je na Pivškem zaznamovala obnova vodovodnega omrežja in cest, je ob jutrišnjem občinskem prazniku, ki ga bodo obeležili ob 17. uri v Krpanovem domu, potegnil črto župan Robert Smrdelj. Nanizal je tudi načrte za prihodnje mesece, ko naj bi nadaljevali z obnovami cest in kolesarskih poti ter snovali še nekaj večjih naložb, denimo širitev industrijske cone v Neverkah.

Obnovo Snežniške ceste naj bi dokončali do poletne sezone, a nato 
se bo gradbišče preselilo proti Parjam.  Foto: Helena Race
Obnovo Snežniške ceste naj bi dokončali do poletne sezone, a nato se bo gradbišče preselilo proti Parjam.  Foto: Helena Race

PIVKA > Preteklo obdobje je zaznamovala gradnja vodovoda, ki se vendarle bliža koncu. Narejeno je skoraj vse v vodarni, na zajetju, na povezavi do Pivke, zgrajene so veje proti Zagorju, Šilentabru, v Košansko dolino, do Neverk, Volč, vodovod so dobili na Bujah, je naštel župan Robert Smrdelj.

“Poskušamo pa narediti še nekaj stvari, ki v projektu niso bile predvidene. Zamenjali bi vodovod v Selcah, vod proti Slovenski vasi, v Radohovi vasi v Pivki, kjer bi zgradili tudi fekalno kanalizacijo. To je vredno nekaj milijonov evrov in mogoče nam bo dela uspelo vključiti v obstoječi projekt,” pravi župan. Če bo to uspelo, bi našteto lahko dokončali do konca prihodnjega leta.

Še bodo urejali ceste

Nekaj gradbišč in zapor bo še naprej na cestah. Križišče pri Kalu je direkcija za infrastrukturo sicer dokončala, še vsaj do poletja pa bo obnavljala odseke proti Ribnici. Do sezone naj bi končala obnovo Snežniške ulice, kjer je občina dodala še pločnike, kanalizacijo, razsvetljavo ...

A nato bodo odprli novo gradbišče na cesti proti Parjam. “Delati naj bi začeli že pred poletjem, a bodo v sezoni dela prekinili,” napoveduje Smrdelj. Jeseni naj bi začeli graditi še kolesarsko pot proti Selcam, tam bo direkcija zgradila tudi zavijalne pasove ter uredila avtobusna postajališča in prehode. Še letos naj bi začeli obnavljati tudi odsek ceste od industrijske cone Neverke do križišča za silose.

Kmalu naj bi začeli menjavati svetilke javne razsvetljave po vsej občini, kar naj bi v desetih letih prineslo kar 300.000 evrov prihrankov. Junija bodo odprli novo pediatrično ambulanto v prizidku zdravstvene postaje v Pivki.

Širili bi cono Neverke

Še nekaj večjih projektov pa visi v zraku, ker čakajo na takšne ali drugačne odločitve: dom starejših na koncesijo, posestvo Ravne na prenos zemljišč v občinsko last, Interregova projekta interpretacijski center za velike zveri in hiša tradicionalnih znanj v Zagorju na potrditev ...

Še nekoliko bolj oddaljeni sta širitev industrijske cone v Neverkah, ureditev proizvodnega inkubatorja in gradnja rampe na industrijskem tiru pri silosih, kamor bi se preselilo hrupno prekladanje kovin iz središče Pivke. Ocenjena vrednost te naložbe je dva milijona evrov, ki pa bi jih ob uspešni prijavi na razpis lahko zagotovilo ministrstvo za gospodarstvo, občinski strošek bi bil le DDV, se nadeja Smrdelj.


Najbolj brano