Čez leto in pol se bodo preselili v novo stavbo

Po letih prizadevanj in prepričevanja o dotrajanosti in neprimernosti prostorov Oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo v Stari Gori je prišlo z današnjo položitvijo temeljnega kamna do točke preloma. Dela naj bi se začela čez nekaj dni. Prva faza naj bi bila zaključena čez 17 mesecev.

 Foto: Nace Novak
Foto: Nace Novak

NOVA GORICA > 4,5 milijona evrov je vredna prva faza gradnje. V 17 mesecih jo bo izpeljala družba Kolektor Koling. 2, 5 milijona evrov za projekt je prišlo iz evropskih kohezijskih sredstev. Zato sta temeljni kamen za novo in dolgo pričakovano pridobitev v Stari Gori včeraj položili ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in ministrica za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj.

Direktorica Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica v odstopu Nataša Fikfak je v zvezi s skorajšnjo novo pridobitvijo povedala, da so obstoječi trije paviljoni, ki so bili zgrajeni v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, popolnoma dotrajani in imajo še azbestne strehe, zaradi česar jim je zdravstvena inšpekcija leta 2014 zapovedala njihovo zaprtje.

Vse pod eno streho

“Pridobili bomo enotno stavbo, podkleteno s servisnimi dejavnostmi. V pritličju bodo sobe za otroke, ki so hospitalizirani, pa telovadnica, fizioterapija in prostori za dnevne aktivnosti, vključno z več sobami za sobivanje staršev. Toliko mora biti urejeno, da pridejo otroci že gor. Druga faza bo pa kasneje,” je pojasnila direktorica in dodala, da ta predvideva še ureditev prvega nadstropja za rehabilitacijo odraslih in otrok.

“Gradnja naj bi bila izvedena v enem paketu. Oprema za pritličje je že zagotovljena po zaslugi donatorjev, za rehabilitacijo pa bo kasneje, saj je oprema v zdravstveni dejavnosti največji strošek,” je še pojasnila Fikfakova in dodala, da naj bi bili obe fazi vredni okrog sedem milijonov evrov.

Na Oddelku za invalidno mladino in rehabilitacijo je trenutno 28 otrok. Imajo tudi 28 postelj za odrasle, ki so vedno zasedene. Med otroki prevladujejo taki s prirojenimi motnjami v razvoju možganov, pa tudi z drugimi prirojenimi motnjami, odrasli pa so na rehabilitaciji po možganski kapi, po poškodbah, po operaciji kolkov in drugih težjih operacijah.

Z začasno selitvijo otrok niso zadovoljni

“Površin bo več, predvsem pa bodo prostori bolj funkcionalni in urejeni za bolnike, ki potrebujejo izolacijo in posebno nego, “ je povedala predstojnica oddelka Sonja Šinigoj Cijan. Dodala je še, da so otroci trenutno nameščeni v 8a pediatričnem oddelku šempetrske bolnišnice. Zagotovila je tudi, da bodo premeščeni nazaj v Staro Goro, takoj ko bo prva faza zaključena, saj so ti prostori prvenstveno namenjeni otrokom.

V Društvu za pomoč osebam s posebnimi potrebami Stara Gora, kjer so se dolga leta borili za ohranitev oddelka v Stari Gori, pa za njegovo posodobitev, so bili včerajšnjega dogodka veseli, z začasno selitvijo otrok v šempetrsko bolnišnico pa se ne strinjajo. Razmere tam naj ne bi bile primerne, ker naj ne bi bilo klime, ventilacije, prezračevanja.

“Mislimo, da bi morali te otroke, kolikor se jih da, namestiti v paviljon štiri, ki je bil zgrajen tudi z evropskim denarjem za te otroke, zdaj pa so tja začasno namestili odrasle na rehabilitaciji,” je pojasnila predsednica društva Metka Šibav in dodala, da bi za odrasle lažje našli nadomestno lokacijo kot za otroke.

Skrb svojcev je razumljiva

Direktorica bolnišnice je v zvezi s temi pomisleki pojasnila, da je za klimo v omenjenih prostorih bolnišnice poskrbljeno. Skrb svojcev pa se ji zdi popolnoma razumljiva, saj so bili vajeni mirnega okolja in več prostora v Stari Gori, zdaj pa se soočajo tudi z drugimi in drugačnimi bolniki v istih prostorih, na sprehod je bistveno težje, ipd.

“Iščemo možnosti, dogovarjamo se tudi o tem, da bi v Stari Gori uredili dodatne prostore in mogoče vsaj starejše otroke pripeljali nazaj gor,” je sklenila.


Komentar novinarja

Jasna Arko

Le prvi korak zbujene princese

Gradnja nove nadomestne stavbe za invalidno mladino v Stari Gori, kjer bodo porušili tri dotrajane, zdravju nevarne paviljone, še najbolj spominja na pravljico z do konca nepredvidljivim izidom. Kar vsiljuje se primerjava z uročeno spečo princeso, prisiljeno čakati na dovolj pogumnega princa. V Stari Gori mora traja že dobro desetletje. Ves čas so se porajali dodatni zapleti, kar je odlagalo gradnjo. Celo po odredbi zdravstvene in delovne inšpekcije leta 2014, ki sta zahtevali ali ...

Preberi več

Najbolj brano