Primorska ostaja pomembna

Tudi po izteku letošnje klubske in ob začetku reprezentančne sezone dosežki kažejo, da primorska odbojka v slovenskem merilu ostaja pomembna, peša pa moški podmladek.

V člansko reprezentanco je selektor Slobodan Kovač povabil  tudi 
organizatorja Salonita Matijo Jereba (desno v bloku). Foto: Igor Mušič
V člansko reprezentanco je selektor Slobodan Kovač povabil tudi organizatorja Salonita Matijo Jereba (desno v bloku). Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Tik pred prazniki končana klubska odbojkarska sezona in začetek reprezentančne ponujata priložnost za oceno doseženega v zadnjih mesecih. Na vrhu so fantje ljubljanskega ACH Volleyja in dekleta mariborske NKBM potrdili premoč z opaznim primorskim deležem. Pri ACH Volleyju je v prvi postavi nepogrešljiv reprezentančni libero, Kanalec Jani Kovačič, Mariborčanke pa je do naslova pripeljal novogoriški trener Samo Miklavc. Oba Primorca te dni že sodelujeta v reprezentanci, ki bo po spomladanski uverturi v evropski ligi imela vrhunec na svojem zgodovinskem prvem svetovnem prvenstvu septembra v Italiji.

Univerzitetna klubska odbojka

Središče kakovostne odbojke se je zasidralo v bližini velikih univerz v Ljubljani in Mariboru, kamor na študij odhajajo tudi najboljši Primorci. V odbojki denarja za pravi profesionalizem ni. Igranje je potrebno združevati s šolanjem in upati, da se ob koncu študija ob dobrih igrah ponudi denarno zanimiva priložnost za odhod v tujino. Tudi za bližnjo prihodnost ne kaže nič drugače. Bogatih pokroviteljev ni, pomembnih prihodkov iz televizijskih pravic pa tudi ne, saj je klubske odbojke na malih ekranih le za vzorec. To področje ostaja Odbojkarski zvezi Slovenije velik delovni izziv.

Primerjava najboljših primorskih dosežkov v državnem prvenstvu

Sezona 16-17 : sezona 17-18, moški, člansko DP - Salonit lani 6., letos tretji; mladinci; Salonit lani 17., letos 6. Gen-I Volley; kadeti - Gen-I Volley lani 12., letos Salonit četrti v A ligi zahod (tekmovanje še traja). Ženske, člansko DP - Gen- I Volley, lani tretje, letos pete; mladinke - lani prvakinje, letos osme; kadetinje - lani desete Ankaran Hrvatini; letos - Neptun Kanal peti v A ligi zahod (tekmovanje še traja.

Najboljši Primorci hodijo po opisani univerzitetni poti. Kanalec Jure Okroglič je po dobri sezoni pri podprvaku kamniškem Calcitu te dni prestopil k prvaku ACH Volleyu. Novogoriški reprezentantki Maja Pahor in Tina Grudina sta stebra ženskega dela Calcita. K bronu Formisa iz Hoč je veliko prispevala še ena Novogoričanka, Teja Bavdaž.

Kaj pa primorski klubi? Zastavo nosi kanalski Salonit Anhovo. Z bronom v državnem prvenstvu je naredil korak naprej. Angažiranje preverjenega izkušenega trenerja Andreja Urnauta je bilo zadetek v polno, žal uglednega stratega v Kanalu niso mogoli zadržati. V novi sezoni bo vodil ACH Volley. Dobro kaže Salonitovim mlajšim selekcijam, ki so vse od kadetov navzdol med osmimi najboljšimi v državi. Gen-I Volley, ki je z dejavnostjo razpet med Prvačino in Novo Gorico, se je poslovil od prve lige. Mešanica veteranov in dobrih mladincev (šesti na DP), ni bila dovolj. Primanjkuje igralcev srednje generacije, na rezultate z delom podmladka, ki zaostaja za kanalskim, pa bo treba verjetno za dalj časa počakati v drugi ligi.

Ženski del Gen-I Volleyja je sicer zdrsnil za dve mesti, a kot pete ostajajo Novogoričanke v klubu boljših prvoligaških ekip in imajo dovolj domačih dobrih igralk, da lahko z optimizmom zrejo v novo sezono. Zelo je napredovala ženska odbojka v Istri. Luka Koper je kot sedma naredila korak od obstanka proti sredini, novinke v ligi Ankarančanke, pa si v majskih kvalifikacijah še lahko priborijo obstanek. Ob tem imata oba kluba (po kakovosti prednjačijo Ankarančanke) močan podmladek.

Primorci v reprezentancah

Bogat reprezentančni program so najprej začele kadetinje, ki so v zadnjih aprilskih dneh v Bolgariji odigrale evropsko prvenstvo. V reprezentanco je bila povabljena tudi napadalka Neptuna Kanala Maja Kovačič. Osvojile so osmo mesto, zmagala je Rusija. V skupinskem delu so Slovenke premagale Madžarsko, Bolgarijo in Belorusijo in se uvrstile v končnico za peto mesto, kjer pa so dvakrat po petih nizih tesno izgubile z Romunijo in Nemčijo.

Med prazniki so se končale kvalifikacije za evropsko prvenstvo mladincev in mladink. Člani reprezentanc so tudi Jakob Kavčič, Nika Bavdaž (oba Gen-I Volley) in Karin Pavič (Ankaran Hrvatini). Dekleta so si na odločilni tekmi z zmago nad Finsko priborila dodatne kvalifikacije, fantje pa so si po tesnem porazu s Črno Goro (2:3) že uvodoma priprli vrata. Francija je bila nepremagljiva (0:3), dodatne kvalifikacije (nujno bi morala pasti Latvija) pa dokaj daleč, saj so Latvijci slavili s 3:1.

Te dni je na pripravah članska reprezentanca, ki 27. maja začenja z novim tekmovanjem. Zlata evropska liga je sicer slab nadomestek za prvo skupino svetovne lige, ki so si jo Slovenci priigrali lani, a jo je po tem mednarodna odbojkarska zveza ukinila in si omislila novo zaprto komercialno tekmovanje velikih in bogatih povabljencev, kjer za Slovence ni prostora. V slovenski B skupini zlate lige tekmujejo še Nizozemska, Turčija in Ukrajina. Slovenci so med temi reprezentancami najvišje uvrščeni (osmi) na evropski lestvici. Ekipa za evropsko ligo bo pomlajena, selektor Slobodan Kovač (z ekipo za evropsko ligo se bo večinoma ukvarjal njegov pomočnik Samo Miklavc) pa bo poskrbel, da se bodo naigrali lanski reprezentančni rezervisti in obetavni novinci. Povabljeni so tudi Kanalci Matija Jereb (Salonit), Jure Okroglič (ACH) in belgijski prvak Dane Mijatović (Noliko Maaseik). Kasneje se bodo priključili prvokategorniki - tudi Izolan Mitja Gasparini, Novogoričan Dejan Vinčič in na Primorskem vzgojeni Dolenjec Danijel Koncilija.

Ženska članska reprezentanca, na čelu s kanalsko kapetanko Evo Mori, bo priprave začela v ponedeljek. Prvo tekmovanje bo na vrsti 22. junija na sredozemskih igrah v španski Tarragoni, avgusta pa bo igrala kvalifikacije za evropsko prvenstvo, kjer jo v skupini A čakajo na evropski lestvici više uvrščeni Belgija in Izrael ter nižje rangirana Islandija. Selektor Alessandro Chiapini je vpoklical še na Primorke, Tejo Bavdaž, Tino Grudino in organizatorko Gen-I Volleyja Zalo Zbičajnik.


Najbolj brano