Le prvi korak zbujene princese

Gradnja nove nadomestne stavbe za invalidno mladino v Stari Gori, kjer bodo porušili tri dotrajane, zdravju nevarne paviljone, še najbolj spominja na pravljico z do konca nepredvidljivim izidom. Kar vsiljuje se primerjava z uročeno spečo princeso, prisiljeno čakati na dovolj pogumnega princa. V Stari Gori mora traja že dobro desetletje. Ves čas so se porajali dodatni zapleti, kar je odlagalo gradnjo.

Celo po odredbi zdravstvene in delovne inšpekcije leta 2014, ki sta zahtevali ali takojšnjo obnovo ali zaprtje oddelka, so morala preteči štiri leta do včerajšnje položitve temeljnega kamna in s tem uradnega začetka novogradnje. Krivično bi bilo trditi, da si za to gradnjo vlada oziroma zdravstveno ministrstvo ni prizadevalo. Že v prejšnjem mandatu sta naložbo uvrstila med prioritete in zanjo celo rezervirala del denarja iz evropskih skladov. Vanjo sta ugriznila tudi v tem mandatu in začetek del večkrat obljubljala. Po sili razmer se je ta gradnja nenehno odmikala. Zdaj sta le pohitela. Morda tudi zaradi volitev.

Žal se na Staro Goro že leta lepijo nesrečne okoliščine. Gre za nenehne pritožbe ob vseh razpisih in zato za odlog gradnje.

Žal se na Staro Goro že leta lepijo nesrečne okoliščine. Pa naj gre za nenehne pritožbe ob razpisih - od izbire projektanta in izvajalca gradnje ter revizij, do odkritja, da je v fasadah škodljivi azbest. Svoje je prispevala še nova zakonodaja v zvezi s kategorizacijo tamkajšnje ceste. Tudi ta zaplet je znova odložil začetek gradnje.

Težko si je zamisliti obup staršev invalidnih otrok, ki že leta in leta čakajo in si za svoje, tamkaj nameščene otroke prizadevajo izboriti boljše pogoje za bivanje, rehabilitacijo, zdravljenje nasploh. Ti starši in otroci niso le z Goriške in Primorske. Obup se je razraščal tudi med zaposlenimi v šempetrski bolnišnici, kamor ta oddelek sodi. K sreči pa vsa ta leta ni splahnela zavzetost za zbiranje denarja za opremo in donacije v razvejanem krogu dobrotnikov, ki že desetletja donirajo denar za Staro Goro. V morju težav se je sicer pojavil problem celo glede donacij, a je bil po dodatni preiskavi ta sum ovržen.

Končno sta Stara Gora in Primorska dočakali začetek nujne gradnje. Upajmo, da je večjih težav konec. Zagotovo ne vseh, saj je zdaj denarja le za prvo fazo gradnje. Ni še znano, kje dobiti denar še za ureditev zgornjih etaž. Ker je ustanovitelj bolnišnice država, bi tudi morala priskrbeti ta dodatni denar. In ne tik pred vnovičnimi volitvami.


Preberite še


Najbolj brano