Upornik v jeziku glasbe

Zlatka Kaučiča sta Zavod Jazz Cerkno in tukajšnji muzej počastila z Mnogoterostjo ritma, pregledno razstavo njegove 40-letne glasbene ustvarjalnosti. Jazzist, tolkalec, skladatelj, prejemnik nagrade Prešernovega sklada, predvsem pa inovativni ustvarjalec čutnih glasbenih zgodb je v Cerknem pustil bogastvo glasbenih sledi. Najpogostejši gost tukajšnjega jazz festivala ne bo manjkal niti letos.

Zlatko Kaučič na razstavi Mnogoterost ritma, posvečeni 40-letnici 
njegovega glasbenega ustvarjanja.

 Foto: Saša Dragoš
Zlatko Kaučič na razstavi Mnogoterost ritma, posvečeni 40-letnici njegovega glasbenega ustvarjanja.  Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Razstava Mnogoterost ritma, ki so jo v Cerkljanskem muzeju odprli minuli petek in ponuja pregled 40-letne glasbene ustvarjalnosti Zlatka Kaučiča, je uvod v 23. festival Jazz Cerkno. Ta bo uradno zazvenel 17. maja, drugi dan tudi s koncertom Kaučiča, ki bo nastopil z mednarodno zasedbo treh glasbenikov. Kakopak bo šlo za premierno predstavo. Takim je Kaučič, kot najpogostejši gost festivala, v preteklih 22. letih botroval nič kolikokrat.

“Mladi mi dajejo moč”

Ker je Kaučičevih 40 let glasbene ustvarjalnosti odmevno razpetih čez ves svet, sta avtorja - Neža Pavšič in Iztok Zupan - razstavo postavila v treh muzejskih prostorih. Tako sta ujela avtorjevo celovito mnogoterost ritmov, razvoj glasbenih pripovedi in trenutke v času neštetih koncertov, ki jih je odigral solistično in v orkestrih z muzikanti z vseh celin. O slavljencu in njegovi glasbi pripoveduje na stotine fotografij, več kot 50 ploščkov, inštrumenti z vedno znova presenetljivimi tolkali - od orodja, posod do odpadnih materialov - in množica domačih in tujih časopisnih člankov.

Slednji Kaučiča predstavljajo kot legendo jazza, inovativnega, čutnega pripovedovalca zgodb, upornika v jeziku glasbe, našega najvidnejšega bobnarja in unikatnega tolkalca, povezovalca vrhunskih glasbenikov z vseh vetrov sveta, neprekosljivega improvizatorja in sočasno skladatelja čustvenih glasbenih pripovedi, avtorja nevsakdanjih projektov pa tudi izvirnega učitelja mladih naslednikov.

Trije iz njegove šolske Combo zasedbe - Gal Furlan za bobni in tolkali, Matjaž Bajc s kontrabasom in Jure Boršič s saksofonom- so se mu na odprtju razstave poklonili z glasbo za njegovo dušo in navdušili občinstvo. “Ko poslušam te mlade, uspešne glasbenike, mi dajejo moč za naslednjih 40 let ustvarjalnosti. Sem samouk in učil sem se s poslušanjem najboljših glasbenih mojstrov. Sedaj glasbeno štafeto z veseljem podajam mladim,” je bil zadovoljen Kaučič.

Cerkno je Kaučičev drugi dom

Kaučič, pred 65. leti rojeni Bric, je kot glasbenik sveta živel in ustvarjal v Italiji, Španiji, na Nizozemskem, v Veliki Britaniji in krajši čas še marsikje. Nastopa po vsem svetu, poučuje doma, po Evropi in v ZDA. Avtorjema razstave se je poklonil, ker sta vse to ujela vanjo. Globoko se je poklonil tudi Cerknemu: “Počaščen sem z razstavo. Cerkno je moj drugi dom in tukajšnji ljudje so nekaj posebnega. So leglo fantastične glasbe, ki potuje po svetu. Počutim se čustveno ...” Kaučič ni mogel nadaljevati, ker se mu je beseda ob rosnih očeh zataknila v grlu.

Spomnil se je pred tremi leti umrlega sobotra in do smrti vodjo festivala Jazz Cerkno, Boštjana Cveka. Z njim je festival soustvarjal od začetka in mu v uvodnih letih nanj pomagal pripeljati vidne, zlasti italijanske in druge jazzerje. Pred tremi leti, na 20. festivalu, se je Cveku poklonil z namenskim Jubilejnim orkestrom svojih učencev in italijanskih jazzerjev s fantastično glasbeno zmesjo domače filmske glasbe in improvizacije, ki je izšla tudi na ploščku.

Razstava bo v Cerkljanskem muzeju na ogled do 27. maja.


Najbolj brano