Turisti jih (spet) prehitevajo

Ker je lanska rekordna poletna turistična sezona razkrila mnogo logističnih šibkih točk, so v občinah Tolmin, Kobarid in Bovec obljubili, da bodo skupaj z zavodom za turizem naredili vse, da se nerodnosti z ozkimi grli ne bi ponavljale. Prvomajski prazniki so razkrili, da jih turisti spet prehitevajo.

Vedno se najdejo objektivni vzroki za zamujanje. Toda v primeru najbolj obiskane turistične točke Tolminska korita si ne bi smeli dovoliti, da je cesta do njih še vedno gradbišče. In da niso zagotovili zadostnega števila ljudi za servisiranje obiskovalcev in urejanje prometa. Za nameček je še Gregorčičeva ulica v smeri proti Zatolminu gradbišče. Glede na vremenske napovedi je bilo pričakovati naval turistov, zato bi vsaj enosmerni promet lahko urejali. Je pa treba priznati, da so dodatno uredili varnost in pešpoti v soteski, med prazniki so zagotovili tudi javni prevoz. Zdi pa se, da obveščanje o tej možnosti ni najbolj učinkovito. Tolminski župan Uroš Brežan pravi, da bo treba temeljito premisliti o dostopih do korit in do Javorce s cerkvijo sv. Duha, ki je prejela prestižni znak evropske dediščine. A so to vedeli že lani, zato bi lahko razmislili prek zime, kar so tudi obljubili.

Toda v primeru najbolj obiskane turistične točke Tolminska korita si ne bi smeli dovoliti, da je cesta do njih še vedno gradbišče.

Nedostojno je, da dostop do slapa Kozjak nima ograj in da se turisti iz vsega sveta skoraj po kolenih plazijo po nevarnem podestu. Na cesti proti kampu Klin pri Velikih koritih bo spet gneča, ker jo bodo celovito urejali šele prihodnje leto. Tam so ukleščeni v zahteve naravovarstvenikov. Upati je, da s soglasji ne bodo birokratsko zavlačevali.

Resnici na ljubo je res težko slediti skokovitemu porastu gostov in nočitev, ki jih je bilo predlani za petino več, lani pa celo za tretjino več.

Urejanje turističnih točk in dostopov do njih veliko stane. Za varno pot do izvira Soče bo treba odšteti 200.000 evrov, še več za cesto pri Velikih koritih. Postopoma uvajajo parkirnine, poleg Tolminskih korit bodo v prihodnje zaračunali za ogled izvira Soče in brez sramu bi se lahko odločili še za plačilo ogleda kakšne dodatne naravne zanimivosti. Ob morskih plažah je treba plačati skoraj za vsako malenkost.

V Posočju nimajo obvez le do turistov, tudi za domačine morajo poskrbeti. Skromni proračuni se bodo še naprej soočali z velikimi izzivi s ciljem, da bi bili gostje in domačini zadovoljni.


Preberite še


Najbolj brano