So Benečani nalašč potopili projekt?

Na ustanovah iz Slovenije in Furlanije-Julijske krajine, ki so sodelovale pri pripravi 3,5 milijona evrov vrednega strateškega Interreg projekta, so ogorčeni in razočarani. Po tem, ko so v pripravo vsebine vložili mesece dela, vodilni partner, univerza Ca'Foscari iz Benetk, ni oddala dokumentacije. Zaplet vzbuja sum, da so Benečani projekt morda potopili namenoma.

Bo Goriška zaradi “beneških trgovcev” ostala brez odlične razvojne priložnosti? Foto: Leo Caharija
Bo Goriška zaradi “beneških trgovcev” ostala brez odlične razvojne priložnosti? Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA, LJUBLJANA > Med prioritetami strateških Interreg projektov je tudi področje, imenovano kreativne industrije. Njegov osnovni namen je povezovanje najbolj prodornih in inovativnih umetniških in znanstvenih praks z gospodarstvom.

“Pomagali smo oblikovati in osmisliti to prioriteto,” pojasnjuje novogoriški sodobni umetnik in dolgoletni vodja galerije Kapelica Jurij Krpan, ki si je želel, da v okviru projekta, naslovljenega ATRES, v Novi Gorici nastane tako imenovani hub, torej stičišče kreativnih praks. To naj bi bil kraj, kjer bi se umetniki, znanstveniki in gospodarstveniki srečevali z namenom, da ustvarijo prodorne in sodobne ter tržno zanimive izdelke in storitve. Spomnimo: na mestni občini so si želeli, da bi bilo stičišče v remizi. Kasneje pa so za ta namen odkupili stavbo nekdanjega Kemometala v središču mesta.

Molk v Benetkah

Vodji projekta Fabriziu Panozzi smo poslali niz vprašanj in prošnjo za pojasnila, a se je odzval skopo: “V tem trenutku zadeve ne želim komentirati.”

Slaba novica iz Benetk

Ob razdelitvi področij med tremi območji, vključenimi v Interreg, torej Slovenijo, Furlanijo in pokrajino Veneto, je naneslo tako, da je vlogo vodilnega partnerja na prioriteti kreativne industrije dobila slednja. V konkretnem konzorciju za projekt ATRES je to vlogo prevzela univerza Ca'Foscari iz Benetk. Od Primorcev so vanj vključeni Primorski tehnološki park, Akademija za umetnost Univerze v Novi Gorici in računalniško podjetje Arctur.

“Že kmalu smo opazili, da se vodilni partner ne drži rokov, ki smo si jih zastavili. Bili so zelo površni v komunikaciji ter neodzivni in ostali partnerji smo se nadvse trudili, da bi delo kljub temu nemoteno teklo,” pojasnjuje Krpan. “Neodgovorjeni klici in elektronska pošta so se kopičili,” potrjuje Simon Mokorel iz podjetja Arctur: “Zato smo nenehno ponujali pomoč, ampak je niso sprejeli.” Minili so zadnji živčni dnevi, ko so iz Benetk v zadnjem trenutku prihajali površno sestavljeni dokumenti, za nekatere se je zdelo celo, da so prevedeni z googlovim prevajalnikom.

Dan za oddajo dokumentacije so zato partnerji pričakovali z zaskrbljenostjo. Očitno upravičeno. “Opazili smo, da oddajanje dokumentacije na portal teče veliko prepočasi. Poklicali smo v Benetke, kjer so zatrdili, da so tehnične težave,” ta nesrečni dan opisuje Krpan. Takoj so poklicali strokovne službe, kjer pa so jim zagotovili, da je vse v najlepšem redu. In dejansko so vsi prijavitelji oddali projekte brez težav. A ATRES je ostal na suhem. S Ca'Foscari je prispelo suhoparno sporočilo, v katerem je odgovorni, Fabrizio Panozzo, sporočil, da oddaja ni bila uspešna. “Trudili smo se po naših najboljših močeh,” je napisal in dodal, da je bil razlog za neuspeh predvsem v prevelikem številu partnerjev in tehničnih zapletih. “Delali smo na stotine projektov, ampak to, da vodilni partner ne bi oddal dokumentacije, se ni zgodilo še nikoli,” se čudi Vanessa Sanson iz goriške agencije Informest.  

 Zadnje upanje

Ostali partnerji se z nekaj besedami medlega opravičila preprosto ne morejo sprijazniti. Na vodstvo programa so se že obrnili s protestno noto. Upajo, da jih bodo uspeli prepričati, naj razpis ponovijo, sicer bo njihovo trdo delo šlo v nič, območje ob meji pa bo ostalo brez odlične razvojne priložnosti.

Najpomembnejše je seveda vprašanje, kako se je univerzi s takšno tradicijo in ugledom ter bogatimi izkušnjami v mednarodnih projektih lahko zgodil takšen zdrs. Razen, če seveda ni bil zdrs. Ca'Foscari je namreč na isto prioriteto prijavila drug projekt pod naslovom INTERFACE, ki povezuje predvsem turizem in kulturno dediščino. Eden od partnerjev je koprski ZRS. Kot nam je pojasnil direktor Rado Pišot, so z beneške univerze k njim prišli že pred meseci in na projekt so pristali, saj vključuje beneško kulturno dediščino, s katero se na ZRS intenzivno ukvarjajo. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi ZRS prav zato, ker Ca'Foscari ne more biti vodilni partner pri dveh projektih, ki se prijavljata na isto prioriteto, pri INTERFACE sprejel vodilno partnerstvo. A Pišot to zanika: “Vodilni partner je Ca'Foscari.”

Če je univerza iz Benetk namenoma potopila en projekt zato, da bi bila uspešna z drugim, je to huda etična kršitev. Očitno je torej, da je nejasnosti veliko. In odgovorni jih bodo morali, če želijo ohraniti transparentnost in verodostojnost programa Interreg, temeljito razčistiti.


Najbolj brano