Slavnik pritegnil 500 kolesarjev

Drugo leto in skoraj dvakrat toliko udeležencev kot prvič. Več kot 500 jih je danes poganjalo gorska kolesa na treh trasah rekreativne kolesarske prireditve MTB Slavnik. Nad naravo, ki so jo ob tem videli, so bili navdušeni, organizatorji so bili zadovoljni, prav tako občina in domača društva, ki so se predstavila.

Najbolj množična je bila udeležba na srednji, 50 kilometrov dolgi 
preizkušnji.  Foto: Helena Race
Najbolj množična je bila udeležba na srednji, 50 kilometrov dolgi preizkušnji.  Foto: Helena Race

HRPELJE > Tri proge, dolge 29, 50 in 81 kilometrov so na pobočja Slavnika, v Matarsko podolje in Čičarijo pritegnile več kot 500 kolesarjev. “To je skoraj dvakrat toliko kot lani, kar pomeni, da smo dobro začeli, da še bolje nadaljujemo in da lahko ambiciozno zremo naprej,” je bil zadovoljen Goran Sambt, glavni organizator in predsednik Kolesarskega društva Raketa iz Kopra. Prijave so letos celo omejili. “Gre za vožnjo v naravnem okolju, zato smo previdni pri povečevanju števila udeležencev,” pravi. Trase potekajo tudi v naravnem okolju, za kar so pridobili soglasja zavoda za varstvo narave in zavoda za gozdove. “Že prej smo se posvetovali z njimi in se izognili območju, kjer se zadržuje trop volkov, pa tudi planinski poti,” dodaja.

Občina je naklonjena kolesarstvu

Kolesarjenje je vse bolj priljubljen šport, je bilo danes opaziti v Hrpeljah, kjer se peš skoraj ni bilo mogoče prebiti mimo vseh koles. Večino so jih pripeljali iz različnih koncev Slovenije, mnoge iz Italije, pa tudi iz Hrvaške in Avstrije. MTB Slavnik je postal največja športno-rekreativna prireditev v hrpeljsko-kozinski občini, ki jo je županja Saša Likavec Svetelšek sprejela z odprtimi rokami. “Zelo smo veseli, ker kolesarstvo podpiramo. V občini imamo pripravljenih nekaj projektov in upamo, da bomo uspešni tudi s prijavami na razpise,” je dejala o zamislih za ureditev kolesarskih poti, namenjenih gorskim kolesarjem, od Kozine do nekdanje železniške proge proti Trstu, ob glavni cesti proti Rodiku, po Brkinih, v Čičariji, ki bi kolesarski turizem še okrepile.

Stotnija prostovoljcev

Potem ko je županja pred startom zaželela srečno pot kolesarjem, se je vrnila h kotlu z golažem. Letos so se namreč prireditvi pridružila tudi društva, ki so pripravljala domače jedi v kotlih nad odprtim ognjem, lokalni pivovarji in drugi ponudniki. “Želimo, da ima dogodek tudi turistični naboj in da se z njim ne poistovetijo le udeleženci ampak tudi obiskovalci,” je o širitvi ponudbe dejal Sambt.

A celotna prireditev ne bi uspela brez več kot sto prostovoljcev, med njimi članov Prostovoljnega društva Materija, ki je bilo letos soorganizator. “Zdi se nam zelo pomembna prireditve za občino, največja tovrstna, zato se nam zdi prav, da pomagamo,” pravi predsednik PGD Materija Valter Fabjančič. Gasilci in drugi prostovoljci so tako poskrbeli za varovanje ob trasah, pripravljeni so bili tudi za pomoč ob morebitnih nesrečah, ki pa jih na srečo - razen ene slabosti - ni bilo.


Najbolj brano