Odkrili pravo skladišče granat

V bližini vasi Bate na Goriškem je domačin pred dnevi odkril delno zasuto kaverno in v njej našel pravo skladišče italijanskih granat. Vodja državne enote domneva, da so jih tja kmalu po prvi svetovni vojni prinesli domačini, ki so zbirali baker. Pirotehniki so iz kaverne odnesli 43 italijanskih in eno avstrijsko granato.

Darko Zonjič ob italijanskih granatah, ki k sreči niso nikoli poletele 
proti ciljem na naši strani. Foto: URSZS
Darko Zonjič ob italijanskih granatah, ki k sreči niso nikoli poletele proti ciljem na naši strani. Foto: URSZS

BATE > Na težko dostopnem terenu v okolici vasi Bate na Goriškem je med pripravljanjem drv pred nekaj dnevi domačin odkril zanimivo in nevarno najdbo. Najprej je opazil delno zasuto vojaško kaverno iz prve svetovne vojne, ko je pogledal vanjo, pa je odkril pravi eksplozivni zaklad. Takoj je poklical na pomoč regijski center za obveščanje, od koder so na kraj odkritja poslali pirotehnike državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Pirotehniki so v kaverni našli kar 44 neeksplodiranih granat, od katerih je bila le ena avstrijska, ostale pa italijanske. Granate so bile v dobrem stanju, kar pomeni, da so bile še vedno zelo nevarne. “Ob začetku vojne so bili to avstrijski položaji, nato so ta del zasedli Italijani in imeli tam predzadnjo linijo. Očitno so se po avstrijski ofenzivi Italijani umaknili in pustili vse za seboj,” domneva poveljnik državne enote Darko Zonjič.

Sprva so mislili, da bi granate uničili v že tako ali tako poškodovani kaverni, vendar je v bližini pašnik, zato so se odločili, da jih bodo prenesli. Poleg pirotehnikov severnoprimorske regije so aktivirali še kolege iz Ljubljane in granate eno po eno odnesli iz kaverne ter jih odpeljali v skladišče. Odnesli so 44 granat kalibra 73 in 75 milimetrov v skupni teži 275 kilogramov.

“Po prvi svetovni vojni je bilo to območje zaprto, vendar takrat niso še razmišljali, da bodo ti ostanki nekoč postali taka težava. Poleg tega je to območje težko dostopno. Sicer pa je bilo takrat toliko tega naokoli, da so granate enostavno pustili tam,” je pojasnil Zonjič.


Najbolj brano