Nova stanovanja so prodana vnaprej

“V naslednjih letih pričakujem mirno rast,” pravi nepremičninski posrednik Matija Košir. Povpraševanje po nepremičninah v slovenski Istri presega ponudbo, kar vpliva na rast cen, saj nepremičnin, predvsem novih, močno primanjkuje. Novogradnje v Izoli in Kopru kupci rezervirajo vnaprej, v piranski občini pa jih praktično ni.

Kdaj bodo prodana nova stanovanja nasproti sodišča, je odvisno od   Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Foto: Helena Race
Kdaj bodo prodana nova stanovanja nasproti sodišča, je odvisno od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Foto: Helena Race

ISTRA > “Ne vidim bojazni balona,” ocenjuje Matija Košir, vodja agencije RE/MAX Obala. Po njegovih besedah je bila nepremičninska kriza, ki je nastopila po letu 2007 oziroma 2008 posledica dogajanja na globalnem trgu. “Trgi zanihajo na deset do 15 let. Na našem trgu pa so zadnji obrat navzdol pospešili špekulanti, menim, da so se banke in investitorji naučili lekcije in je v naslednjih letih pričakovati mirno rast,” razlaga.

Preteklih razsipnežev ni

Pri novih nepremičninah povpraševanje presega ponudbo in novogradnje v Istri in Ljubljani so prodane vnaprej, nadaljuje. “Največji interes je za nakup novih stanovanj, tako je že vrsta kupcev za napovedane novogradnje v izolskih Livadah, prav tako nastaja vrsta kupcev za stanovanja pri koprskem sodišču, kjer je prodaja odvisna od DUTB. Rezervirana so tudi še nezgrajena stanovanja v manjšem stanovanjskem objektu na Vojkovem nabrežju, kjer gradi Grafist. Za Zeleni park, kjer se proti koncu leta pričakuje nadstandardno ponudbo stanovanj in bodo cene nekaj višje od povprečnih, pa prav tako mislim, da ne bo večjega zastoja pri prodaji,” našteva Košir.

Cene novih stanovanj v Kopru se gibljejo od 2200 do 2800 evrov za kvadratni meter. Rast cen novogradenj, ki jih primanjkuje, pa zvišuje tudi cenovno raven rabljenih stanovanj, kjer pa odigra glavno vlogo lokacija. “Nismo pa še na ravni leta 2008, ko so kakšni Rusi, pa tudi domači kupci, kupovali, ne da bi vprašali za ceno. V Portorožu smo sicer prodali stanovanje po povprečni ceni 3300 evrov za kvadratni meter, a je bilo veliko 69 kvadratnih metrov,” navede.

Kot predlaga, je zdaj čas za nakup hiše, saj se njihove cene še niso zvišale tako kot pri stanovanjih. Ob tem Košir doda, da se oglaševane cene nepremičnin še vedno razlikujejo od prodajnih: “Vse prevečkrat gre za prevelike želje in pavšalne laične ocene.” Previdnost pa še posebej svetuje pri nakupih rabljenih in starejših nepremičnin z neurejeno dokumentacijo.

Do 30-odstotna rast cen

“Cene so se v zadnjem letu do letu in pol zvišale za 20 do 30 odstotkov in pričakovati je, da bodo še rasle, saj so možnosti za gradnjo v slovenski Istri omejene,” meni Edmond Petrovič iz izolske agencije Investmond. Po njegovi oceni je za manjše družinsko stanovanje, veliko 50 kvadratnih metrov, trenutno sprejemljiva cena okoli 150.000 evrov. Kot izpostavi, so med povprečne cene prodanih stanovanj zajete tudi prodaje na dražbah, stanovanja z napako in podobno. Cena kvalitetnega manjšega stanovanja v slovenski Istri lahko po njegovih navedbah krepko preseže 3000 evrov za kvadratni meter.

“Velikih nepremičninskih projektov ni, večinoma so v načrtu eno- ali večstanovanjske hiše. Kar pa je že zgrajenega, se takoj proda,” pravi Petrovič. Med kupci je od 40 do 45 odstotkov domačinov, nekaj manj je prebivalcev iz notranjosti Slovenije, od deset do 15 odstotkov pa je tujcev - Rusov, Avstrijcev, Nemcev in Italijanov. Ti se zanimajo predvsem za Koper, kjer najemajo tudi poslovne prostore.

Na njivi bi prikolico, iz pisarne apartma

“Povpraševanje je po vseh vrstah stanovanj, tako počitniških kot takih za stalno bivanje, vendar ponudbe žal ni,” omeni Vlasta Prešeren iz Vile Portorož. Ob tem doda, da novogradenj v piranski občini sploh ni. “Pri zastavljenih projektih - na primer poslovni kompleks Plaza Portorož in stanovanja na Seči - pa se zapleta pri pridobivanju potrebne dokumentacije in soglasij na državni ravni,” poudarja.

Kot še pove, po kmetijskih zemljiščih ni prav veliko povpraševanja, če pa že, se zanje zanimajo kupci iz notranjosti Slovenije, ki bi tu postavili prikolico ali “manjšo hišico”, vendar to ni dovoljeno. Podobno povprašujejo po poslovnih prostorih, ki bi jih želeli spremeniti v apartmaje, kar je prav tako sporna praksa, opozori.


Najbolj brano