Za glasove primorskih volilcev bi se potegovalo 23 strank oziroma list

V volilni enoti Postojna je kandidatno listo za nastop na junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah vložilo 23 političnih strank oziroma list. Zdaj mora volilna komisija preveriti zakonitost teh list in jih najpozneje do 13. maja potrditi ali zavrniti.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

LJUBLJANA > Do četrtka opolnoči so kandidatno listo v volilni enoti Postojna (ta enota pokriva Primorsko) oddale vse parlamentarne stranke (SMC, SDS, SD, Desus, NSi, Stranka Alenke Bratušek in Levica.

22 list v vseh volilnih enotah

Liste kandidatov so vložili še lista Marjana Šarca, Dobovškova Dobra država ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije. Na vrnitev v parlament tudi s pomočjo primorskih glasov računata Jelinčičeva SNS in SLS.

29 dni do volitev

Včeraj se je za začela uradna volilna kampanja. Končala se bo 1. junija opolnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Med zunajparlamentarnimi strankami so kandidatne liste vložile še stranke Solidarnost, Piratska stranka Slovenije, Stranka slovenskega naroda, Gospodarsko aktivna stranka in Zedinjena Slovenija. Na volitvah bodo sodelovale tudi nekatere nove stranke: Lista novinarja Bojana Požarja, GibanjeSkupajNaprej in Za zdravo družbo.

Na seznamu 23 strank in list, ki se bodo potegovale za naklonjenost volilcev v drugi volilni enoti, sta dve skupni listi dveh strank: Kangler&Primc - Združena desnica ter koalicija Združena levica in Sloga.

Naštete stranke so kandidatne liste vložile v vseh volilnih enotah. Na glasovnicah, ki jih bodo prejeli primorski volilci, bo poleg naštetih verjetno še stranka Socialistična partija Slovenije, ki pa ni oddala liste v mariborski volilni enoti. Stranka ReSET namerava kandidirati le v enotah Celje, Maribor in Ptuj, stranka Naprej Slovenija pa le v volilni enoti Kranj. Slednja se bo tako ponujala tudi volilcem iz Idrije, saj njihov volilni okraj sodi na Gorenjsko.

Če potegnemo črto, je kandidatne liste do četrtka opolnoči vložilo 25 strank oziroma list, od tega jih je 22 kandidatne liste vložilo v vseh osmih volilnih enotah.

Volilne komisije bodo preverile zakonitost

Zdaj bodo volilne komisije volilnih enot pregledale, ali so liste vložene v skladu z zakonom. Če niso, jih bodo zavrnile. Komisije morajo preizkus zakonitosti opraviti najpozneje do 13. maja. Državna volilna komisija bo seznam list kandidatov po volilnih enotah in kandidatov po okrajih objavila do 18. maja.

Čeprav se zdi seznam strank, ki se nameravajo podati v volilno tekmo, tokrat dolg, število ni rekordno. Leta 1992 se je volilcem ponujalo takisto 25 list.

Svojega seznama kandidatov pa tokrat niso oddale nekatere stranke, ki so v preteklosti že krojile usodo Slovenije. Jankovićeva Pozitivna Slovenija je sporočila, da ne bo imela svoje liste, ker ne ne želi “drobiti glasov na levi politični opciji”. Kljub drugačnim napovedim svoje liste ne bi imela niti LDS.

Na volitvah ne bo niti nedavno ustanovljenih strank Novi Socialdemokrati in Davkoplačevalci se ne damo več. Bo pa predsednik slednje Vili Kovačič kandidiral na listi Bojana Požarja.


Komentar novinarja

Denis Sabadin

Vsaka ima svoj duplikat

Včerajšnji dan, ko se je končal proces vlaganja kandidatur in uradno začela predvolilna kampanja, ne predstavlja pomembne prelomnice pred državnozborskimi volitvami, saj strankarski propagandni stroji delajo s polno paro že najmanj dva meseca, po razvpitem odstopu predsednika vlade Mira Cerarja. Nekatere stranke, tako opozicijske kot vladne, pa se volilno kampanjo gredo že vse zadnje leto. Najpomembnejša značilnost seznama vloženih kandidatnih list je njihova množičnost. Če bo državna volilna ...

Preberi več

Najbolj brano