Steklino so v Sloveniji skoraj že izkoreninili

Začelo se je spomladansko cepljenje lisic proti steklini. Pojavnost te bolezni v Sloveniji se je v zadnjih dveh desetletjih, odkar letala odmetavajo vabe s cepivom, drastično zmanjšala. Še vedno pa zaradi stekline po svetu vsako leto umre približno 55.000 ljudi, večinoma otrok.

Zadnji primer stekline pri lisici so v Sloveniji odkrili pred petimi 
leti. Foto: Reuters
Zadnji primer stekline pri lisici so v Sloveniji odkrili pred petimi leti. Foto: Reuters

LJUBLJANA > Nastavljanje vab s cepivom proti steklini, ki ga živali pojedo, je edina učinkovita metoda zatiranja stekline pri divjih živali. Večina zahodnoevropskih držav je s pomočjo te metode steklino že izkoreninila. Slovenija peroralno cepljenje lisic izvaja že od leta 1988. Od leta 1995 veterinarji vabe polagajo dvakrat letno s pomočjo letal.

Spomladanska akcija cepljenja se je začela včeraj, trajala pa bo do konca junija. Letala bodo vabe odmetavala v 50-kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško. Kdor bi naletel na vabo, naj se je ne dotika. Če jo najde na vrtu, naj jo previdno odnese v grm, gozd ali na veterinarsko postajo. “Če je prišla vsebina vabe v stik s sluznico ali svežo rano, to mesto dobro sperite in umijte z milom ter obiščite zdravnika oziroma najbližjo antirabično ambulanto,” sporočajo z uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Vsak stik z vsebino vabe se namreč obravnava kot ugriz stekle živali.

55.000

ljudi, večinoma v Afriki in Aziji, vsako leto umre zaradi stekline

Tudi sicer na upravi izpostavljajo stroge ukrepe, ki se jih je treba držati, da bi bili varni pred steklino in drugimi boleznimi. Stikom s potepuškimi živalmi se je treba izogibati, če nas takšna žival ugrizne ali opraska, pa je treba takoj k zdravniku. Prepovedano je tudi prosto gibanje psov na javnih mestih.

V Sloveniji so veterinarji zadnji primer stekline odkrili pred petimi leti, in sicer pri lisici. Predlani se je Slovenija razglasila za državo, prosto stekline. To pa ne pomeni, da previdnost ni odveč. Še leta 1988, ko je Slovenija pričela s peroralnim cepljenjem lisic proti steklini, je bilo ugotovljenih 1067 primerov stekline.

Eden najpomembnejših zaščitnih ukrepov proti steklini je cepljenje hišnih ljubljenčkov. Kar 99 odstotkov vseh ugotovljenih primerov stekline pri ljudeh je namreč posledica ugrizov psov.


Najbolj brano