“Avtizem je priložnost za spremembe v družbi”

“Sprejemanje drugačnosti v družbi je nujno. Drugačnost bogati. In avtizem je zagotovo priložnost za spremembe v družbi,” je prepričana osebnost Primorske meseca aprila Patricija Lovišček, ustanoviteljica zasebnega zavoda Modri december iz Kopra, katerega cilj je ljudem z avtizmom zagotoviti celostno obravnavo ter podporo in dejavno vključevanje v družbo.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

Patricijo Lovišček, sicer vodjo Mladinskega centra v Piranu, žalostijo vsakršne oblike izločanja v družbi, ne samo oseb z avtizmom. “Naša družba je žal zelo naklonjena izločanju vsega in vsakega, ki štrli iz povprečja. Tudi če si preveč uspešen, ni dobro, ker so potem ljudje zavistni. Pri nevroloških motnjah, kakšna je avtizem, se ta drugačnost kaže v vedenju, saj je razumevanje oziroma percepcija sveta oseb z avtizmom pač posebno,” pojasnjuje. In nadaljuje: osebe z avtizmom živijo v svojem svetu, praviloma razumejo stvari zelo dobesedno in enoznačno, ne zaznavajo neverbalne komunikacije ...

“Tudi v odnosu do drugih nimajo pravega občutka, vstopajo preveč v osebni prostor sogovornika, o nečem, kar jih je navdušilo, so pripravljene govoriti veliko časa, tudi ljudem, ki jih ta tema mogoče sploh ne zanima ... Niso fleksibilne v mišljenju, težko generalizirajo podatke, težko se vživijo v misli in čustvovanja drugih oseb, kar pa seveda ne pomeni, da so brez čustev, sploh ne! Hkrati pa jih odlikuje vrsta izjemnih lastnosti: so iskrene, poštene, ne poznajo laži in ne znajo goljufati. So izjemno delavne, lojalne, ne poznajo zamere ... To so lastnosti, ki jih v današnji družbi skorajda več ni. Zato se mi zdi popolnoma absurdno, da na avtizem gledamo z vidika hendikepa, ne pa z vidika potenciala,” kar ne more razumeti Loviščkova.

Vsi aprilski kandidati

Kandidati za mesečno osebnost Primorske sta bili v aprilu še Marijana Sikošek, srce Istrskega maratona, in Damiana Kobal, ki se po dolgih letih poslavlja od Združenja staršev romjanske šole, s katerim utrjuje slovenski jezik in sožitje. Pogovoru z zmagovalko Patricijo Lovišček lahko prisluhnete tudi na Radiu Koper, danes ob 11. uri. Pogovor bodo na Radiu Trst A predvajali v torek ob 9. uri.

Izžrebali smo ...

Med tistimi, ki so glasovali za aprilsko osebnost Primorske, smo izžrebali tri dobitnike nagrad Primorskih novic. Prejmejo jih Tanja Frank iz Kilovč, Igor Šircelj iz Kopra in Peter Podgorelec iz Ljubljane.

“Avtizem ni bolezen, je stanje oziroma motnja, ki je ne zdravimo z zdravili. Avtizem ne izgine kar čez noč, lahko pa se naučiš z njim živeti. Tako posameznik kot njegova družina, sošolci, prijatelji ... Zato je tako pomembna zgodnja obravnava,” poudarja.

V zadnjih desetih letih je bil s pomočjo nevladnih organizacij sicer narejen velik korak naprej na tem področju, a zavedanje o avtizmu in aspergerjevem sindromu, ki je ena od oblik avtizma, je v družbi še vedno precej nizko. “Zdelo se mi je, da lahko na tem področju s svojimi izkušnjami - kot mama fanta z avtizmom - nekaj naredim. Zato sem konec leta 2015 v Kopru ustanovila zasebni zavod Modri december. Naših seminarjev in delavnic se je doslej udeležilo že več kot 800 ljudi iz vse Slovenije, ki so z zanimanjem prisluhnili predavateljem, kvalificiranim strokovnjakom s področja avtizma. Tako visoka udeležba potrjuje, da je potreba po tovrstnem izobraževanju velika,” je prepričana Loviščkova, ki opozarja na pomanjkljivo sistemsko ureditev in na težko zaposljivost oseb z avtizmom, kar jim onemogoča polnopravno vključitev v družbo. “Velik problem je tudi medvrstniško nasilje. Zato je nujno, da vsi starši svoje otroke učimo, da je potrebno spoštovati drugega in da se ga ne sme izločati. Starši smo tisti, ki moramo biti zgled svojim otrokom. Vsi inkluzivni pedagogi tega sveta ne bodo ustvarili pogojev za vključevanje teh oseb v družbo, dokler se mi kot družba ne bomo odločili, da bomo postali sprememba,” še zaključuje.


Najbolj brano