Za obisk vinarjev bo treba na nogometne stadione

Konec maja in v začetku junija bo v Sloveniji potekalo peto evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu, Vino Euro. Predtekmovalni skupini bosta v Brdih in v Mariboru, kjer bo igrala tudi Slovenija, finalni del pa v Prekmurju. Slovenija je, ne le zaradi domačega terena, temveč tudi zaradi treh osvojenih dosedanjih prvenstev, veliki favorit, a bo zahtevna že uvrstitev v polfinale, saj bosta v Prekmurje potovali le dve najboljši moštvi iz vsake skupine. Slovenija bo morala skozi “skupino smrti” proti močnima Madžarski in Nemčiji, ki ima ob Sloveniji doslej edina evropsko krono, ujeti vsaj drugo mesto. V skupini bo še Švica.

Kapetan slovenske vinarske reprezentance je od jeseni postavni 
Tomaž Ščurek iz Brd. Foto: Igor Mali
Kapetan slovenske vinarske reprezentance je od jeseni postavni Tomaž Ščurek iz Brd. Foto: Igor Mali

V ponedeljek bo še zadnja pripravljalna tekma slovenske vinarske nogometne reprezentance, ki se bo ob 19. uri na stadionu Rujevica na Reki pomerila s tamkajšnjo veteransko ekipo. Kapetan slovenske nogometne reprezentance Tomaž Ščurek iz znane briške vinarske družine je vesel, ker je vzdušje v ekipi odlično in ker so dobra klapa, kar nekaj jih je že dolgo skupaj. “Tudi mlajši so se v ekipo zelo dobro vključili,” poudarja. Pravi, da imajo reprezentanti nalogo, da pridejo na prvenstvo dobro pripravljeni, za kar morajo poskrbeti tudi sami, dobršen del treninga pa bo že delo v vinogradih. Slovenska reprezentanca je letos odigrala nekaj tekem za trening, na krajših pripravah v Makarski v Dalmaciji so remizirali s tamkajšnjo ekipo, premagali so veterane Brd, na turnirju v Stojncih na Štajerskem pa so osvojili drugo mesto.

Primorci v reprezentanci

Okostje ekipe je štajersko, v moštvu pa imajo pomembno vlogo tudi Primorci. Že od začetkov organiziranega vinarskega nogometa igra pomembno vlogo družina Ščurek. Glava družine Stojan je glavni animator v reprezentanci in njen podpredsednik, njegov sin Tomaž je kapetan, člana sta tudi najmlajši Nejc in Matjaž, ki pa na letošnjem prvenstvu ne bo igral. Uroš je bil v začetkih poti vinarske reprezentance njen selektor, le Primož pa je zgolj navijač. V reprezentanci so še Brici Jure Štekar, ki je steber obrambe, zadolžen, kot pravi, da nasprotnikovi igralci ne gredo mimo njega, Anej Simčič, ki je vratar, Patrik Kocina, Tomaž Domenis, medanski birt Janez Skočaj ter predstavnik Vipavske doline, sicer vsestranski športnik in tudi športni ribič Martin Gruzovin (Guerila). Primorski delež dopolnjujejo Tim Lo Duca, razpet med družinsko posestvo Kekec v Trenti in vinsko klet na Štajerskem in nekaj nadebudnih mladeničev, ki še čakajo na svojo priložnost, med katerimi je tudi Leonardo Simčič, čigar oče Marjan je kot predsednik briškega nogometnega kluba vpet v organizacijo prvenstva.

“Prvenstvo je kar velik zalogaj in resna zadeva ter priložnost, da se pokažemo kot dobri gostitelji in predstavimo našo državo kot vinsko in turistično destinacijo.”

Danilo Steyer predsednik vinarske reprezentance

Nogometni turnir kot vinski festival

Briški organizacijski komite vodi Stojan Ščurek, ki je zadovoljen, ker mu je uspelo sestaviti zgodbo, tudi s pomočjo tamkajšnje občine, nekaterih podjetij in vinarjev. Pravi, da bo, četudi Slovenija ne bo igrala v Brdih, nadvse zanimivo, ker bo ob robu igrišča potekal vinski festival z vini sodelujočih reprezentanc Italije, Avstrije, Češke in Portugalske.

Nad organizacijo celotnega prvenstva bdi Danilo Steyer, slovenski kralj traminca iz Plitvice blizu Gornje Radgone, ki je tako predsednik reprezentance kot prvenstva in tudi predsednik evropske vinarske nogometne zveze v ustanavljanju. Bil je pomemben člen reprezentance na terenu, še zdaj pa je na vseh tekmah na klopi, da pomaga selektorju in, če bi bilo treba, vstopi tudi v igro. “Prvenstvo je kar velik zalogaj in resna zadeva ter priložnost, da se pokažemo kot dobri gostitelji in predstavimo našo državo kot vinsko in turistično destinacijo. Z vinarji iz drugih držav bo prišlo veliko zanimivih ljudi, tudi novinarji in gostinci, ki bodo ponesli glas o naši državi v svoje okolje. Kar se športnih ambicij tiče, pa si želimo, da bi kot prvi gostitelji osvojili prvenstvo in s tem četrti naslov,” pravi Steyer.

Finale bo v Prekmurju

Zgodba o slovenski nogometni reprezentanci sega dobro desetletje nazaj. Prve, še neuradne tekme, so bile proti Italiji, tam je bilo leta 2010 tudi prvo, prav tako neuradno nogometno prvenstvo. Prva uradna tekma slovenske vinarske reprezentance je bila sicer proti nemškemu weinelfu maja 2009, na njej so naši zmagali. Leta 2011 so začeli prirejati uradna evropska prvenstva, Slovenija je bila na Madžarskem prvi prvak, brez naslova je ostala le v Švici.

Novost letošnjega prvenstva bo celodnevni gastronomski VinoEvro Festival, na katerem se bodo z vini predstavljali vinarji iz več kot 100 kleti iz sodelujočih držav, potekal pa bo v soboto, 2. junija, na Fazaneriji v Murski Soboti, kjer bosta na tamkajšnjem stadionu finale in srečanje za tretje mesto.


Najbolj brano