Pastirček Jakob dobil tudi svojo maskoto

Potem ko so v Postojni lani dobili novo slikanico o znamenitem pastirčku Jakobu in zmaju, bo promociji občine po novem služila tudi maskota tega bistrega in pogumnega pastirčka. Po ljudski pripovedki je Postojnčane rešil pred požrešnim zmajem v Postojnski jami, v zahvalo pa so njemu in sebi iz zmajeve kože sešili torbe. Od takrat “Postojncem” pravijo torbarji.

Miran Žitko je poskrbel, da je maskota pastirčka Jakoba dobila 
opravo, ki naj bi bila čim bolj podobna originalni.  Foto: Veronika Rupnik Ženko
Miran Žitko je poskrbel, da je maskota pastirčka Jakoba dobila opravo, ki naj bi bila čim bolj podobna originalni.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Slabšalni prizvok poimenovanja torbarji se danes spreminja v naš ponos. Ta zgodba je samo postojnska in Postojnčani se identificiramo s tem narodnim junakom, ki je prispodoba modrega, iznajdljivega in tudi skromnega človeka. Že v zgodbi je poudarjeno, da župan in vsi njegovi pomočniki niso našli rešitve, kako premagati strašnega zmaja, s svojim zdravim kmečkim razmišljanjem pa jo je našel pastirček Jakob,” poudarja Miran Žitko z Občine Postojna, kjer so za turistično-promocijske namene zasnovali maskoto.

Žitko, ki je bil odgovoren za izvedbo, pravi, da so se z njo želeli čim bolj približati “originalu”, zato so se o pastirčkovi opravi posvetovali tudi z domačo folklorno skupino Torbarji. Želeli so, da bi bila skladna z obdobjem, iz katerega naj bi izhaja pripovedka. Danes znani prvi zapisi Jakobove zgodbe so sicer iz leta 1921. Tudi materiali so takšni, kot so jih uporabljali nekoč. Opravo, ki vključuje hlače, srajco, klobuk, telovnik iz ovčje kože in seveda torbo, je sešila šivilja Jožica Nabergoj iz Lozic, ki se ukvarja s starimi kostumi, domačin Franc Antloga pa je izrezljal pastirsko palico iz kačjega lesa, kot tudi pravijo zdravilnemu grmu kalina. V Jakobovo opravo pa se bodo ob posebnih priložnostih in prireditvah preoblekli tudi mladi Postojnčani.

Ljudska zgodba je navdihnila tudi nastanek Torbe poguma oblikovalke Mateje Premrl, ki je občinsko protokolarno darilo. V društvu Lokalc pa so ustvarili še več umetniških izdelkov z motivi zmaja in pastirička Jakoba, prav tako so majice, torbe in podobne izdelke z legendarnim zmajem naročili v Zavodu Znanje, turistom pa so na voljo v turistično-informacijskih centrih.

Po Jakobu je na Postojnskem poimenovana tudi kolesarska pot, ki vodi iz Postojne prek Hrašč, Landola do podgurskih vasi in prek Zagona in Velikega Otoka nazaj v Postojno. Po njej je vsako leto organizirano dobrodelno kolesarjenje. Spomenik pastirčku Jakobu stoji v Šmihelu pod Nanosom, od koder naj bi bil po legendi doma. V Postojnski jami pa zmaja resda nimajo več, imajo pa zato najmanjše zmajčke na svetu - človeške ribice.


Najbolj brano